Home >
Kennisbank >
Hoe onderhoud je je horloge?

Hoe onderhoud je je horloge?

Een horloge is een klein kunstwerk, een precisie-instrument dat uit honderden onderdelen bestaat. Ook horloges verdienen zorg en onderhoud. Een aantal tips!

- Vraag een juwelier of horlogemaker om advies. Er zijn veel verschillende types horloges die om verschillend onderhoud vragen. Je vindt een betrouwbaar adres via de ledenzoeker.

- Mechanische horloge hebben veel bewegende onderdelen. Die delen worden gesmeerd met een specifiek soort olie. Het is aan te raden je horloge elke twee tot drie jaar te laten reinigen en eventueel van nieuwe olie te laten voorzien.

- Tenzij bij aankoop duidelijk is vermeld dat je horloge waterbestendig is, is het verstandig om het niet te dragen tijdens het douchen of zwemmen. Ook het dragen aan een vochtige pols wordt afgeraden. Komt er toch water of condens in je horloge, ga er dan mee naar je juwelier of uurwerkmaker, ook als het uurwerk het nog doet. Vocht veroorzaakt roest en dat kan je horloge ruïneren.

- Stel je horloge niet bloot aan extreme temperatuurwisselingen. Leg het bijvoorbeeld niet regelrecht van je pols op een koud marmeren blad. Of spring na het zonnebaden niet meteen in het zwembad. De temperatuurverschillen tasten de waterbestendigheid aan.

-  Voorkom contact met chemicaliën zoals benzine, chloor, parfum, haarlak of alcohol. Deze kunnen de pakkingen aantasten waardoor de waterbestendigheid aangetast wordt. Ook kunnen de kleuren van de metalen en de horlogebanden hierdoor worden aangetast.  

- Wind een mechanisch horloge altijd op in de richting van de klok. Haal het horloge daarbij van je pols om het mechaniek zo min mogelijk te beschadigen.

- Ook al is je horloge shockproof, bescherm het altijd tegen harde stoten en schokken. Draag het dus bij voorkeur niet tijdens het sporten.

- Als het glas van je horloge breekt of barst, laat het dan vervangen. Zelfs door een kleine barst in het glas kunnen stof en vocht binnendringen en het binnenwerk beschadigen. Controleer je horlogeglas dus regelmatig op krassen of barsten.

- Laat de batterij van je horloge direct vervangen wanneer deze leeg is. Lege batterijen kunnen lekken met schade aan het horloge als gevolg.

- Het horlogebandje is onderhevig aan slijtage. Leer kan aangetast worden door vocht en vuil en de pennen waarmee het bandje vastzit kunnen verbuigen. Controleer dus regelmatig of je bandje nog goed is.

- Bewaar je horloge op een droge en stofvrije plek. Daardoor voorkom je zo veel mogelijk dat stof en vocht het horloge binnendringen.

- Probeer nooit zelf je horloge te repareren. Het uurwerk bestaat uit vele kleine onderdelen en het openen van een kast kun je beter overlaten aan een deskundige. Je vindt een betrouwbaar adres via de ledenzoeker.

Foto: Delma Watches

Terug naar Kennisbank