/, Nieuws/Boekentip: Anneke Schat, Inspirerende Filmmomenten

Boekentip: Anneke Schat, Inspirerende Filmmomenten

Uit een serie speelfilms koos Anneke Schat fragmenten die haar sinds haar kinderjaren zijn bijgebleven. Deze fragmenten vertaalde ze op een eigen manier naar sieraden. In februari was er een tentoonstelling gewijd aan dit nieuwe werk van de edelsmeedkunstenaar en verscheen het bijbehorende boek Inspirerende Filmmomenten – Edelsmeedkunst en Schilderingen.

Anneke Schat is al ruim vijftig jaar actief als sieraadontwerper en edelsmid. Ook maakt ze schilderingen en sculpturen. Ze is mede bekend door het decennialang ontwerpen en uitvoeren van de Gouden Televizier-Ring.

Het medium film was in haar jeugd prominent aanwezig en inspireerde haar tot het nieuwe project, zegt Anneke Schat. “Ik heb daarbij de vrijheid genomen om op een totaal eigen manier met mijn herinneringen om te springen. Het was een echte uitdaging om een eindselectie te maken uit alle filmmomenten. Uiteindelijk heb ik zeventien filmtitels voor het project uitgewerkt. Het spel achter de werkbank was intrigerend. Ik werd steeds geconfronteerd met het zoeken naar oplossingen om een bepaald idee in de ruimte te brengen. Zodra een werkstuk in zijn eigen ruimte staat mag het misschien nog een bepaalde relatie met de film uitstralen, maar het blijft een autonoom object.”

Naast prachtige foto’s van de sieraden (inclusief vermelding van de gebruikte materialen in het Nederlands en Engels) zijn in het boek ook kleurrijke schilderingen en informatie over de speelfilms opgenomen. Het boek is verkrijgbaar bij Anneke Schat in Amsterdam en bij Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Prijs € 12,50 (excl. verzendkosten).

www.annekeschat.nl, www.jvdtogt.nl

Foto’s: JanWillem de Jong, Driehuis

Door |2019-03-15T11:54:06+01:0015 maart 2019|Rubriek Branchenieuws, Nieuws|Label: , |

Over de auteur:

Joke is binnen de FGZ het aanspreekpunt wat betreft het vakblad Edelmetaal. Daarnaast stelt zij de nieuwsbrieven NJU, VGZ en Beveiliging samen en helpt ze u o.a. bij de afhandeling van klachten en het aanvragen van subsidie Sociaal Fonds detailhandel.

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De FGZ overkoepelt de Nederlandse Juweliers en Uurwerkenbranche (NJU) en de Vereniging Goud- en Zilversmeden (VGZ). Hun leden worden automatisch lid van de FGZ en profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures