/, Branchenieuws, Ledennieuws/Drop-it: nieuw preventiesysteem tegen overvallen

Drop-it: nieuw preventiesysteem tegen overvallen

Bij Juwelier Hes op de Pleinweg in Rotterdam gaf burgemeester Aboutaleb, samen met CCV-directeur Patrick van den Brink, de landelijk aftrap voor ‘Drop-it’. Met het inslaan van een vitrine bij een juwelier werd gedemonstreerd dat wanneer bij een overval een vitrine wordt ingeslagen, er binnen twee seconden een rolluik naar beneden valt. De buit is hiermee onbereikbaar voor de dader. Twee juweliers in Rotterdam-Zuid hebben de primeur om dit als eerste in Nederland geïnstalleerd te hebben.

Het Drop-it systeem is een nieuw product dat voor extra beveiliging van vitrines zorgt. De vitrines met waardevolle artikelen worden voorzien van een rolluiksysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat, op het moment dat een vitrine wordt ingeslagen of dat een noodknop wordt geactiveerd, er binnen twee seconden een rolluik met hoge snelheid bij alle beveiligde vitrines naar beneden valt waardoor er geen buit meegenomen kan worden.

Extra voordeel voor juweliers

Juweliers moeten dagelijks hun voorraad uit de vitrines halen en in de kluis stoppen. De vitrines die beschermd worden met Drop-It hoeven niet uit- en ingeruimd te worden. Hiermee bespaart de juwelier dagelijks veel tijd aan het etaleren van de vitrines.

Stimulering vanuit de overheid

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is samen met de Federatie Goud en Zilver en het CCV bezig een actie op te starten, waardoor dit systeem met een substantiële subsidie kan worden aangeschaft. Een belangrijk onderdeel van de aanpak is een scan die door het CCV in iedere winkel wordt gedaan. Patrick van de Brink hierover: “Technische maatregelen zijn, zeker bij juweliers, belangrijk, maar alles valt of staat bij de organisatie. Afspraken dus, ook met medewerkers, over openen en sluiten, geld wegbrengen en omgaan met verdachte situaties. In de genoemde scans komen deze zaken nadrukkelijk aan de orde”.

Dalende cijfers

Een overval is een vreselijk delict met een hoge impact op slachtoffers. Hoewel het aantal overvallen sterk terugloopt, blijft iedere overval er een teveel. De juweliersbranche is traditioneel een branche met een verhoogd risico op overvallen. Gelukkig neemt ook hier het aantal overvallen jaarlijks af. Waren er vorig jaar nog 14 overvallen in de eerste vijf maanden; dit jaar is dat aantal gedaald naar zes.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van de Beveiligingscommissie, mevrouw Keizer, via telefoonnummer (070) 386 77 77 of per e-mail beveiliging@fgz.nl.

 

Door |2017-04-25T15:54:42+00:005 maart 2017|Rubriek Beveiligingsnieuws, Branchenieuws, Ledennieuws|Label: , |

Over de auteur:

Redacteur vakblad Edelmetaal.

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De FGZ overkoepelt de Nederlandse Juweliers en Uurwerkenbranche (NJU) en de Vereniging Goud- en Zilversmeden (VGZ). Hun leden worden automatisch lid van de FGZ en profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures