Interessant voor edelsmeden en andere vakgenoten: Edel Boek, een symposium met boekbeslag van edelmetaal als thema. Edel Boek vindt plaats op 25 oktober in Amsterdam. Inschrijven kan nog!

Boeken werden vroeger beslagen om de bladen van het boek te beschermen, meestal met messing of zilver en in een enkel geval met goud. Het beslag hield het boek dicht en afgesloten. Boekbeslag bestaat vaak uit losse delen zoals hoekstukken en sluitingen, maar er zijn ook boeken waarvan de volledige band van (edel)metaal is.

Edelstenen als boekbeslag
Het thema boekbeslag van edelmetaal wordt tijdens het symposium vanuit verschillende invalshoeken benaderd. Zo vertelt gemmoloog Tünde Bártfai, docent edelsteenkunde aan Vakschool Schoonhoven, over hele vroege boeken die prachtig gedecoreerd zijn met edelmetaal en diverse edelstenen. Ze beschrijft de reis van de edelstenen van hun oorsprong tot het slijpen en de montage op de boeken.

Edelsmedenfamilie
Boekwetenschapper Loes Dorrestein is gespecialiseerd in de Nederlandse 17de eeuw en beslag van edelmetaal op boeken uit alle eeuwen. Zij gaat het onder meer hebben over de edelsmedenfamilie Brom en religieus boekbeslag uit Nederland. Boekrestaurator Natasha Herman belicht problemen die voorkomen bij boeken met edelmetaalbeslag, wat restauratoren in de praktijk tegenkomen en waar ze op moeten en/of kunnen letten. Naast deze drie sprekers komen zilverspecialist Wim Nys, archeologe Berna van Wijk en metaalrestaurator Paulien Kaan aan het woord.

Lees hier ook het interview met Loes Dorrestein in Edelmetaal juli-augustus.
Meer informatie over het programma staat op www.boekbeslag.nl. Aanmelden kan tot 21 oktober via de website.

Zondags Zilver, Bernard van Noordwijk
Bernard van Noordwijk stelt vier hardcover exemplaren van zijn onderstaande publicaties beschikbaar voor verkoop. Dit i.v.m. de bevordering en de verspreiding van kennis over religieuze boeken met beslag van edelmetaal. De kosten per exemplaar zijn €20,- exclusief verzendkosten en op=op. De boeken zijn hier te bestellen.

  1. De erfenis van Kortjakje. 250 jaar boekjes vol zilverwerk. Uitgeverij Kok, Kampen. 2009
  2. Zilver voor de Zondag. Boecxkens met pragtigh sluytwerck. Royal Jongbloed, Heerenveen. 2013
  3. Boeksloten van heinde en verre. Uitgeverij – Boekhandel de Roo, Zwijndrecht. 2016
  4. Zilver van kaft tot kaft. Stadhuismuseum Zierikzee, Zierikzee. 2017