Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Met de komende wintertentoonstelling van 13 december 2017 t/m 3 juni 2018 presenteert Museum Volkenkunde in Leiden de grootste verzameling sieraden in een Nederlands museum ooit.

Sieraden uit de museumverzameling aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, meer dan 1000 in totaal, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Behalve ‘hoe mensen zich wereldwijd versieren’, zoomt de tentoonstelling ook volop in op de makers, maaktechnieken en bijzondere verhalen.

De behoefte van de mens om zich te versieren, bestaat overal in de wereld en is al zo oud als de mens zelf. Geen materiaal blijft daarbij ongebruikt: schelpen, vruchten en steen, maar natuurlijk ook glas, goud, zilver en niet te vergeten edelstenen als diamanten, saffieren en robijnen. Sieraden maken mensen mooier en hebben vaak een betekenis. Waar we minder vaak bij stilstaan, zijn de sieradenmakers en de technieken die deze makers gebruiken. Daar brengt deze tentoonstelling verandering in.

De tentoonstelling is daarmee een ode aan de sieradenmakers. Eeuwenoude technieken vertellen een verhaal over cultuur, geschiedenis en identiteit. Aan de hand van de mooiste sieraden uit de collectie van Museum Volkenkunde, het Afrika Museum, het Tropenmuseum en Wereldmuseum Rotterdam; van verfijnde gouden sieraden uit Azië en Zuid-Amerika, sieraden gemaakt van de meest uiteenlopende natuurlijke materialen uit Oceanië en kralenwerk uit Afrika tot zilveren sieraden uit Noord-Amerika en het Midden-Oosten.

Naast sieraden uit de eigen collectie, die een periode van vele eeuwen omvat, toont de expositie ook hedendaagse sieraden van ontwerpers uit de hele wereld.

www.volkenkunde.nl