Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Gepassioneerd, toegewijd en met een eigen visie op sieraadkunst; het opbouwen van een privécollectie betekende voor Jurriaan van den Berg alles of niets. In bijna vier decennia stelde hij een collectie van museale kwaliteit samen. Met ruim 600 objecten was het bovendien een van de grootste particuliere collecties in Nederland. In 2008 en 2009 schonk hij 250 sieraden aan Museum Arnhem die naar zijn mening een goede, zo niet noodzakelijke, aanvulling op de bestaande collectie waren. Een selectie uit deze schenking is vanwege uitbreiding en vernieuwing van Museum Arnhem te zien in CODA Museum Apeldoorn in de tentoonstelling Alles of Niets.

Jurriaan van den Berg
Jurriaan van den Berg (1943-2016) stelde zijn collectie met de grootste mogelijke zorg samen. Hij volgde de ontwikkelingen van een aantal kunstenaars op de voet en verzamelde vroeg en recent werk om zo de ontwikkeling van de betreffend kunstenaar vanuit zijn eigen collectie te kunnen visualiseren. Daarbij documenteerde hij alles minutieus. Elk sieraad ging vergezeld van een kaart waarop de objectgegevens, aankoopprijs en aankoopdatum genoteerd waren. Hij onderhield daarnaast intensief contact met sieraadontwerpers, musea en galeries waardoor er veel documentatiemateriaal bewaard is gebleven. Dit materiaal bevat niet alleen feitelijke informatie maar laat ook de stem van de verzamelaar horen en geeft een beeld van zijn visie op sieraadvormgeving en het verzamelen en presenteren van sieraden.

Schenking
In 2008 en 2009 schonk Jurriaan van den Berg 250 sieraden aan Museum Arnhem. Hij was van mening dat de ontwikkeling van een aantal kunstenaars niet vanuit de museumcollectie getoond kon worden omdat een of meerdere belangrijke werken ontbraken. Met dat in het achterhoofd maakte hij een selectie die de collectie van Museum Arnhem op belangrijke punten aanvult en verdiept.

www.museumarnhem.nl