/, Consumenten/Goud en zilver in Catharijneconvent
Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Al eeuwenlang worden in de Dom van Münster oogverblindende rijkdommen bewaard. Deze schat heeft oorlogen, rampspoed en beeldenstormers overleefd en verlaat nu voor het eerst in de geschiedenis de schatkamer om in Museum Catharijneconvent in Utrecht te schitteren. Te zien tot en met 10 juni.

Uit oude archieven weten we dat de Utrechtse Domkerk in middeleeuwen een vergelijkbare verzameling bezat. Net als de schat van Münster bestond de kern van de Utrechtse Domschat uit zeer kostbare relieken van belangrijke heiligen, gevat in zilver, goud en edelstenen. Tijdens de Reformatie in de zestiende eeuw werden deze heilige schatten vernield, vertrapt of versmolten. Slechts een zweem van de Utrechtse pracht en praal is bewaard gebleven.

De voorwerpen uit Münster zijn overvloedig versierd met exotische materialen: bergkristal, kokosnoot, goud, parels, ivoor, zilver, edelstenen, Perzische zijde, koraal en antieke gemmen. Uit Utrechtse archiefstukken kunnen we opmaken de voorwerpen van de Utrechtse Domschat vergelijkbaar waren. Voor de gewone gelovigen waren dit soort materialen, die uit de hele wereld afkomstig waren, heel bijzonder en haast onbetaalbaar.

Bij de tentoonstelling organiseert het museum een uitgebreid activiteiten- en lezingenprogramma en video’s over onder meer edelstenen in de middeleeuwen (in samenwerking met het Nederlands Edelsteen Laboratorium).

www.catharijneconvent.nl

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De FGZ overkoepelt de Nederlandse Juweliers en Uurwerkenbranche (NJU) en de Vereniging Goud- en Zilversmeden (VGZ). Hun leden worden automatisch lid van de FGZ en profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures