Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

De kunst van het zilversmeden is: met hart en hoofd de handen met hamers sturen. Op zicht, gehoor en gevoel. Alles in je lichaam doet mee. Het materiaal laat zich geduldig vervormen tot dat wat de geest in gedachten heeft. Het eindresultaat is de som van materiaal, vakmanschap en creativiteit. In het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven te zien tot en met 1 juli 2018.

Paul de Vries: “In de 22 jaar die ik nu in Schoonhoven als kunstenaar/zilversmid werkzaam ben heb ik een collectie opgebouwd. En onbewust is er eigenlijk een oeuvre gegroeid. Ik werk niet vanuit een bepaalde thematiek, maar meestal laat ik me leiden door een inspiratie totdat dit vanzelf weer tot een andere inspiratie leidt. De oorsprong ligt vaak in de natuur. Van microkosmos tot macrokosmos. Ik zoek naar de eenvoud en elegantie in vormentaal en geef het materiaal het laatste woord over de huidafwerking. Het verhaal is leidend in de vorm.

In deze tentoonstelling is de ontwikkeling van stijl te zien. De strakke vormen van het begin zijn langzaamaan wat organischer geworden. De afwerking is veelzijdiger geworden. Ook ben ik vrijer gaan werken. Werkte ik in het begin nog vaak vanuit een werktekening, nu gebruik ik een schets of schetsmodel meer als richtlijn voor het eindresultaat. Tijdens het maakproces kan ik dan meer gebruik maken van die dingen die tijdens het maakproces ontstaan en het bied me meer vrijheid in de uiteindelijke vorm. Het maakproces blijft op die manier ook tot het einde spannender.

Mijn werk balanceert tussen kunst- en gebruiksvoorwerp. De functie is ondergeschikt aan de vorm, of het verhaal dat ik daarmee wil vertellen. Zo hoop ik iets toe te voegen aan de levensvreugde van de uiteindelijke eigenaar van het stuk. En mensen te kunnen inspireren tot nieuwe dingen en/of inzichten. Zilver is een heel bijzonder materiaal, in verschijningsvorm heeft het zich gedurende de eeuwen geduldig geëvolueerd. En daarmee verdient zilver een grotere rol in een snel veranderende wereld.”

www.zilvermuseum.com