Home/Business/Symposium Edel Boek
Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Op 25 oktober vindt in Amsterdam Edel Boek plaats, een symposium met boekbeslag van edelmetaal als thema. Edel Boek is niet alleen interessant voor boekrestauratoren en wetenschappers, maar ook voor edelsmeden en andere vakgenoten met belangstelling voor dit onderwerp.

Edel Boek is voor makers en denkers ter bevordering van de kennisuitwisseling tussen wetenschap en praktijk. Alle voordrachten tijdens het symposium draaien rondom het thema boekbeslag van edelmetaal. Dit thema wordt vanuit verschillende invalshoeken benaderd. De biografieën van de sprekers die invulling zullen geven aan het symposium zijn hieronder in volgorde van spreken vermeld.

Loes Dorrestein
Loes Dorrestein heeft gestudeerd aan de Vakschool te Schoonhoven, BA kunstgeschiedenis aan de UvA en momenteel is ze bezig met de MA boekwetenschap. Haar specialismen zijn de Nederlandse 17de eeuw en beslag van edelmetaal op boeken uit alle eeuwen. Ze gaat het tijdens het symposium hebben over de edelsmedenfamilie Brom, het religieuze boekbeslag dat is gemaakt in Nederland en één specifiek voorbeeld van een boek dat is gemaakt in 1916 door Jan Eloy Brom.

Wim Nys
Hoofd Collectie en Onderzoek van DIVA Wim Nys heeft als curator bij het Zilvermuseum Sterckshof meegewerkt aan de tentoonstelling ‘Zilveren Hemelsleutels’ en de bijbehorende catalogus over zilveren boekbeslag in België. Tevens is hij betrokken geweest bij de bestelling van 50 exemplaren van de catalogus waarvoor hedendaags boekbeslag van zilver is gemaakt. Hij geeft onder meer een overzicht van Belgisch boekbeslag van edelmetaal in het algemeen.

Tünde Bártfai
Tünde Bártfai is werkzaam als docent edelsteenkunde aan Zadkine Vakschool Schoonhoven en de cursussen voor DGI, FEEG, en taxatiecursus voor het onderdeel edelstenen. Ze heeft een passie voor edelstenen en gaat vertellen over ABM h1, h2 en h3 van Museum Catharijneconvent. Dit zijn drie boeken die tussen 1000 en 1200 zijn gemaakt en waarop edelstenen zijn gemonteerd. Ze zal de reis van edelstenen van hun oorsprong tot het slijpen beschrijven en de montage op de boeken.

Berna van Wijk
Berna van Wijk heeft Archeologie van Noord-West Europa gestudeerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Haar MA-scriptie ging over de mogelijkheid om een typologie en een chronologie te maken van het koperen boekbeslag dat gevonden wordt bij archeologische opgravingen in Nederland. Aan de hand van archeologische voorbeelden legt zij uit wat de mogelijkheden en problemen zijn bij het gebruik van boekbeslag in de archeologie.

Paulien Kaan
Paulien Kaan is restaurator van archeologische- en museale voorwerpen van metaal en eigenaresse van Paulien Kaan Restauratie. Ze is deskundig op het gebied van de chemische interactie tussen leer en metaal. Welke middelen bevorderen deze interactie en welke middelen zijn veilig om te gebruiken? Paulien vertelt wat je het best kunt doen om deze interactie tegen te gaan zodat het boekbeslag beter behouden kan worden.

Natasha Herman
Boekrestaurator en eigenaresse van Redbone Bindery Natasha Herman restaureert boekbanden vanuit vooral de drukperiode in Europa en Noord- Amerika. Zij gaat het hebben over problemen die voorkomen bij boeken met edelmetaalbeslag, wat restauratoren in de praktijk tegenkomen en waar ze op moeten en/of kunnen letten. Ze neemt één boek als voorbeeld en het hele restauratieproces doorlopen.

Klik hier voor meer informatie over het symposium of kijk op www.boekbeslag.nl

Foto: Bernard van Noordwijk, Zondags Zilver: Drie eeuwen versierde kerkboekjes, 2006

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De leden van de FGZ profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures