/, Nieuws/Grootste zoetwaterparel geveild in Den Haag

Grootste zoetwaterparel geveild in Den Haag

Op 31 mei is de grootste zoetwaterparel ter wereld voor 320.000 euro geveild bij het Venduehuis in Den Haag. De geschatte waarde van deze barokke parel, de Sleeping Lion, lag tussen de 340.000 en 540.000 euro.

De parel is voor het eerst sinds 240 jaar geveild. De koper is een Japanse handelaar, die de parel waarschijnlijk zal doorverkopen, meldt persbureau ANP.

De parel kreeg zijn naam vanwege zijn vorm, er is namelijk vaag een leeuw in te herkennen. De afmetingen van de zeldzame parel zijn ongeveer 70x43x39 mm en het gewicht is 120 gram.

De Sleeping Lion werd rond 1765 vanuit China naar Batavia gebracht door een VOC-koopman. Dit geheel illegaal, want parels van deze grootte waren eigendom van de Chinese keizer. Tien jaar later kocht de Russische keizerin Catharina de Grote de parel op een veiling voor haar collectie in de Hermitage.

Na veel omzwervingen door Europa belandde de parel in een Amsterdams juweliersgeslacht, waar hij vier generaties bleef. Sinds 1979 is de parel in handen van het Amsterdams Parel Genootschap dat er onderzoek naar liet doen en de parel nu ter veiling aanbood.

Lees hier meer over de Sleeping Lion óf in Edelmetaal uitgave juli/augustus die rond 13 juli verschijnt.

Foto: Hanco Zwaan

Door |2018-06-21T14:39:35+00:008 juni 2018|Rubriek Branchenieuws, Nieuws|Label: , |

Over de auteur:

Joke is binnen de FGZ het aanspreekpunt wat betreft het vakblad Edelmetaal. Daarnaast stelt zij de nieuwsbrieven NJU, VGZ en Beveiliging samen en helpt ze u o.a. bij de afhandeling van klachten en het aanvragen van subsidie Sociaal Fonds detailhandel.

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De FGZ overkoepelt de Nederlandse Juweliers en Uurwerkenbranche (NJU) en de Vereniging Goud- en Zilversmeden (VGZ). Hun leden worden automatisch lid van de FGZ en profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures