Hamiltons reputatie voor precisie begon ruim een eeuw geleden toen de horloges van dit merk hielpen bij het synchroniseren van de eerste Amerikaanse spoorwegen. Sindsdien is constante innovatie de kern van het merk.

De spoorwegen mogen dan de eerste onderneming geweest zijn om transport op tijd te laten lopen, al snel volgde het voertuig dat het luchtruim opzocht.

Luchtvaart
Luchtvaartpioniers vertrouwden op Hamilton om zijn nauwkeurigheid en in 1918 kreeg het merk het voorrecht om de eerste Amerikaanse luchtpostservice te timen, zo meldt Hamilton. In de daarop volgende eeuw bleef Hamilton horloges ontwerpen voor piloten over de hele wereld. Een van de recente lanceringen, de Khaki Pilot Pioneer, is een nieuwe versie van en een eerbetoon aan een horloge dat in de jaren ‘70 werd gemaakt voor de Britse Luchtmacht.

Militair erfgoed
Omdat Hamilton naar eigen zeggen de reputatie had zeer nauwkeurig te zijn werd het merk gekozen om één miljoen horloges voor de Amerikaanse troepen te leveren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit militaire erfgoed leeft nog altijd verder in de Khaki Field collectie. Voor beroemde filmregisseurs als Stanley Kubrick en Christopher Nolan maakte Hamilton horloges op maat en sinds 1932 schitteren Hamilton horloges in meer dan 500 films over de hele wereld. In 1957 creëerde Hamilton een van de meest revolutionaire horloges ooit, aldus het merk: de Hamilton Ventura, ’s werelds eerste elektrische polshorloge en voorloper van alle kwartshorloges. Elvis Presley bezat diverse van deze modellen waarvan er één met name opviel in de film ‘Blue Hawaii’. Zijn iconische ontwerp blijft favoriet bij klanten die op zoek zijn naar een uniek en gedurfd horloge.

Eerste automatische chronograaf
Zo’n 10 jaar later zette Hamilton de horlogebranche opnieuw op zijn kop als één van de drie merken die samen ’s werelds eerste automatische chronograafuurwerk ontwikkelden. Deze technologische doorbraak zou de horlogewereld voorgoed veranderen. Karakteristieke ontwerpen uit deze periode zoals de Intra-Matic Automatic Chronograph, zijn vandaag de dag nog steeds te vinden. Nog een andere belangrijke ontwikkeling is volgens Hamilton de baanbrekende Pulsar, het allereerste digitale elektronische polshorloge. De Pulsar werd gedragen door vele beroemdheden uit die tijd.

Balansveerlegering
Betrokken blijven bij innovatie bleef ook in de 21e eeuw essentieel voor Hamilton. Sinds 2011 ontwikkelde Hamilton samen met uurwerkmaker ETA ruim 15 kalibers met grote gangreserves en andere superieure functies. In 2020 wordt een deel van de horloges uitgerust met de nieuwe revolutionaire balansveerlegering NivachronTM, waarmee de uurwerken optimaal bestand zijn tegen magnetische velden.

Over Hamilton
Hamilton werd in 1892 opgericht in Lancaster, Pennsylvania. Hamilton-horloges combineren de Amerikaanse spirit met de precisie van de nieuwste Zwitserse uurwerken en technologieën. Hamilton is lid van de Swatch Group, de grootste horlogeproducent en distributeur ter wereld.

www.hamiltonwatch.com