Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht. Edelsmid Marc Lange viert zijn eigen jubileum, 25 jaar, met een eerbetoon aan het Bauhaus: een nieuwe collectie sieraden geïnspireerd op de revolutionaire Duitse kunst- en ontwerpschool.

De wereld staat in 2019 stil bij het Bauhaus. Grote exposities en talloze boeken worden gewijd aan de beweging die een enorme impact heeft gehad op de wijze waarop er – ook nu nog – over design wordt gedacht. Marc Lange zou Marc Lange niet zijn als hij hier niet op zou inspringen.

Functionaliteit staat centraal bij Bauhaus-ontwerpen, maar komt ook vaak terug in Marcs ontwerpen. “De gedachte dat de functie leidend is en de vorm volgt, spreekt mij erg aan”, zegt hij. “Ik maak zelf vaak frivole en gekke dingen, maar ook hele minimalistische en doeltreffende sieraden. Zoals ringen met stipjes erop, dat zijn de pennetjes die de ring bij elkaar houden. Daarmee laat ik zien hoe de constructie in elkaar zit.”

In Marcs werk zijn de idealen van het Bauhaus, bewust of onbewust, al regelmatig te herkennen. Vanwege zijn 25-jarige jubileum heeft hij een collectie ontworpen die specifiek op de Bauhausstijl geïnspireerd is. “Ik vind het leuk om me langere tijd in een project te verdiepen. Om te kijken hoe ik daar als kunstenaar mijn eigen creatieve draai aan kan geven. Door ergens langer mee bezig te zijn, kom ik tot sterkere ontwerpen.” Deze manier van werken heeft Marc al eerder veel succes gebracht. Voor diverse wedstrijden maakte hij sieraden gebaseerd op een thema.

In de tweede helft van dit jaar viert Marc zijn jubileum uitgebreid met diverse verrassingen. Er verschijnt een jubileumboek en er komt een jubileumsieraad in beperkte oplage. Daarnaast blijft hij doen wat hij altijd doet: mooie sieraden maken en zichzelf presenteren in de media en op beurzen.

www.marclange.nl

Foto helemaal boven:
Ozephius Gropius
Als hommage aan Bauhaus oprichter Walter Gropius heeft Marc zijn designklassieker Ozephius in een nieuw jasje gestoken. De ring is uitgevoerd in titanium, zwart zirkonium en geel-, rood- en witgoud. Een princess geslepen diamant en een rij pavé gezette diamanten sieren de strakke creatie.

Foto links:
Aan banden
Titanium, geelgoud en diamant zijn de ingrediënten van armband Tension Geomatric. In dit eenvoudige ontwerp zijn de briljant geslepen diamanten in geometrische vormen geplaatst.

Foto rechts:
Les in eenvoud
De ring Less is more is typisch Bauhaus en verwijst naar de Duits-Amerikaanse architect en meubelmaker Ludwig Mies van der Rohe. Als laatste Bauhaus directeur introduceerde en hanteerde hij het minimalistische motto Less is more. In grijs titanium en diamant is dit ontwerp de absolute eenvoud.