Met de uitvinding van het revolutionaire kaliber 19-ligne ‘OMEGA’ in 1894 was een van de meest beroemde namen in de horlogerie een feit. 125 jaar later brengt het bedrijf een eerbetoon aan de naam met een viering in het OMEGA Museum, waar het erfgoed van het merk wordt tentoongesteld.

Voordat het OMEGA heette, werd het eerste atelier van het bedrijf in 1848 geopend door de jonge horlogemaker Louis Brandt. Bijna 50 jaar later, in 1894, ontwikkelden zijn twee zoons Louis-Paul en César een nieuw uurwerk dat de branche voor altijd zou veranderen. Hun vernieuwende kaliber 19-ligne was een doorbraak op het gebied van mechaniek en productielijnen op industriële schaal.

Het uurwerk was zo geavanceerd dat het ‘Omega’ werd gedoopt. Net als de laatste letter van het Griekse alfabet stond het symbool voor de ultieme verrichting en ‘het laatste woord’ in de horlogerie. Naar aanleiding van dit succes werd het hele bedrijf in 1903 omgedoopt tot OMEGA.

Raynald Aeschlimann, president en CEO van OMEGA: “We zijn er bijzonder trots op zo’n iconische naam te vertegenwoordigen. OMEGA is de enige horlogemaker die naar een uurwerk is vernoemd en dit illustreert onze toewijding aan de kunst van precisie. De naam is bovendien zo bekend op zoveel gebieden, van maanlandingen tot de Olympische Spelen en van James Bond-films tot diepzeeonderzoek. Dit jubileum wordt daarom met recht gevierd.”

OMEGA lichtte een tipje van de sluier op over twee nieuwe creaties. De Ville Trésor 125th Anniversary Edition is gemaakt van 18-karaats geelgoud met bordeauxrode lederen band en rode emaille wijzerplaat. Op de achterkant van het horloge staat een jubileummedaillon met een decoratieve graveertechniek die ‘damaskeening’ wordt genoemd. Dezelfde techniek werd indertijd gebruikt op een aantal kalibers 19-ligne OMEGA die enorm populair waren in de Verenigde Staten.

De tweede creatie die tijdens het evenement werd onthuld, was de terugkeer van het kaliber the 19-ligne, dat opnieuw tot leven is gebracht. Het merk heeft een aantal originele onderdelen van het uurwerk uit de kluizen gehaald, waaronder bruggen, platines en echappements en een balansveer gemaakt van twee metalen. Deze worden nu door de horlogemakers in het Atelier Tourbillon van OMEGA gebruikt om 19 uurwerken te creëren. Het project legt daarnaast de nadruk op de 21ste-eeuwse evolutie, dus worden de kalibers 19-ligne voorzien van bijzondere ontwikkelingen en innovaties zoals een Zwitsers handmatig instelsysteem. Daarnaast worden de uurwerken versierd met de ‘damaskeeing’-decoratie en zullen ze de vorm krijgen van een nieuw half hunter zakhorloge.

www.omegawatches.com