Dutch Diamond Technologies uit Cuijk is er als eerste wereldwijd in geslaagd een ring te maken die helemaal uit laboratoriumdiamant bestaat. Het vervaardigen van deze ‘all diamond’ ring heeft een jaar geduurd. De ring is ‘one of a kind’ en is gecreëerd ter ere van het tienjarig bestaan van het bedrijf. Het unieke sieraad staat symbool voor de innovatie en hightech die Dutch Diamond Technologies op diamantgebied in huis heeft.

De ring (foto links) is gemaakt uit een groot stuk ruwe lab-grown diamant van 155 karaat. Het duurt 4 tot 5 weken voordat een plaat van deze uitzonderlijke omvang is gegroeid. Dit gebeurt in een laboratorium van de Duitse firma Audiatec waar koolstofatomen onder gecontroleerde omstandigheden worden opgedampt bij temperaturen die kunnen oplopen tot 1300 graden Celsius. De ruwe diamant is vervolgens geslepen in een fantasieslijpsel dat het licht optimaal weerkaatst, ook wel het ‘vuur’ genoemd. De ring telt 133 facetten en heeft een gewicht van 3,865 karaat.

Milieu- en mensvriendelijker
Lab-grown diamanten zijn milieu- en mensvriendelijker dan mijndiamanten, maar bezitten dezelfde eigenschappen of zelfs betere. Ze zijn conflictvrij, ecologisch verantwoord en duurzaam. Niet alleen gebeurt de traditionele diamantwinning vaak onder zware arbeidsomstandigheden, er is ook een hoge CO2-uitstoot. Bij lab-diamanten worden de natuurlijke bronnen en het milieu gespaard. Er is minder CO2-uitstoot, het productieproces is korter en het is tailormade. Daarnaast wordt de ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt.

Marc Lange
Dutch Diamond Technologies bewerkt al jaren lab-diamanten voor industriële doeleinden in hightech toepassingen. Recentelijk vond een van hun producten zijn weg naar de juwelenmarkt. Voor deze gelegenheid werkte het bedrijf samen met de veelvuldig bekroonde sieraadontwerper Marc Lange. Uitgangspunt voor de ring GloBall (foto rechts) die Marc in samenwerking met DDT vervaardigde was het feit dat grenzen vervagen en de wereld binnen handbereik ligt. In dit bijzondere ontwerp rolt een diamanten bolletje in zijn eigen baan om de aarde. De ring is gemaakt van zwart zirkonium en deels blauw gekleurd titanium.

www.dd-technologies.com