Home >
Nieuws >
Huidige artikel

All That Glitters: op zoek naar de beste goudsmid

April 15, 2021

Auteur:
Joke Sants

Na talentenjachten voor zangers, musicalsterren, taartenbakkers en meer was het in Engeland deze week de beurt aan de goudsmeden. Op BBC2 startte het nieuwe programma All That Glitters: Britain’s Next Jewellery Star, een talentenjacht naar de beste goudsmid van het land. Acht deelnemers laten in diverse opdrachten zien wat ze kunnen. All That Glitters wordt elke dinsdagavond uitgezonden om 21.00 uur (Nederlandse tijd).

De wedstrijd wordt gehouden in een speciaal voor het programma gebouwde werkplaats in de Birmingham School of Jewellery. Elke week doen de goudsmeden hun best om indruk te maken op de jury, bestaande uit twee grote namen uit de Britse sieradenindustrie, sieradenontwerpers Shaun Leane en Solange Azagury-Partridge.

Aandacht voor sieraden

“All That Glitters gaat geweldig worden voor de sieradenbranche”, zegt Shaun. “Het zal er zeker voor zorgen mensen meer aandacht krijgen voor sieraden. Ze gaan zien hoe een sieraad gemaakt wordt, wat er allemaal bij komt kijken én welke emoties er spelen bij het maken van juwelen.” Solange voegt daaraan toe: “Ieder heeft een eigen pad als het gaat om sieraden maken. De deelnemers hebben verschillende niveaus en perspectieven, dat maakt het programma zo interessant.”

Uitdagingen

Per aflevering krijgen de deelnemers van presentatrice Katherine Ryan twee verschillende opdrachten. Zo moesten ze in de eerste aflevering drie bestseller bangles maken en een bespoke hanger. In hun werkstukken kunnen de goudsmeden hun eigen creativiteit en vakmanschap laten zien, maar moeten ze zich ook houden aan van tevoren gestelde eisen op het gebied van de uitvoering. Er wordt gewerkt met diverse materialen zoals zilver, goud en edelstenen. De werkstukken moeten binnen enkele uren klaar zijn. Dat levert voor allemaal een aantal flinke uitdagingen op; normaal gesproken zouden ze hier weken of maanden aan werken. Aan het eind van elke aflevering wordt er door de jury gewikt en gewogen en moet één van de deelnemers het programma verlaten.

Terug