Home >
Nieuws >
Huidige artikel

Boekentip: Delftse goud- en zilversmeden en hun merken

Auteur:
Joke Sants

Begin maart verscheen het boek Delfts zilver, Delftse goud- en zilversmeden en hun merken, 1536-1807, van dr. Pieter Biesboer (kunsthistoricus en schrijver over Nederlandse kunst uit de 17e eeuw), uitgegeven door Uitgeverij Waanders & de Kunst.

Delfts zilver uit de 16e en 17e eeuw behoort tot de top van de edelsmeedkunst uit de Lage Landen. Deze publicatie vormt hét overzicht van wat er door Delftse zilversmeden vervaardigd is in de periode vanaf 1536 tot 1807, de periode van het Delftse goud- en zilversmedengilde. De lezer wordt meegevoerd naar de bloeiperiode van het Delftse zilver, de objecten, de vervaardigers en de opdrachtgevers. Dit boek maakt duidelijk waarom de zilversmeedkunst in de 17e eeuw hoger stond aangeschreven en kostbaarder was dan de schilderkunst en hoe zilver generaties met elkaar verbindt.

Naast de circa 150 afbeeldingen en vele details van zilveren en vergulde zilveren voorwerpen, zijn alle merken en biografieën van de meester goud- en zilversmeden van het Delftse gilde opgenomen. Mede door de afbeeldingen van de merken is dit boek tot een onmisbaar naslagwerk geworden. Het boek telt 624 pagina’s en kost € 95.

Expositie Delfts zilver

In Museum Prinsenhof Delft is op dit moment een tentoonstelling over Delfts zilver onder de titel Meesterstukken van Delftse zilversmeden, 1590-1800. Te zien tot en met 23 augustus.

Terug