Home >
Nieuws >
Huidige artikel

Boekentip: Zilver met 'schwung'

December 10, 2020

Auteur:
Joke Sants

Sinds deze week in de boekhandel, een toegankelijk boek vol weelderige schoonheid van schitterende zilveren kunstwerken en de geschiedenis van het Maastrichts zilver, onder de titel Zilver met Schwung, door Lars Hendrikman, Paul Kerckhoffs en Janjaap Luijt.

Met een frisse blik op Maastrichts zilver zet dit boek het prachtige design uit vroeger tijden in de schijnwerpers. Veelal tijdloos design dat ook nu jonge ontwerpers inspireert. Binnen de Nederlandse zilversmeedkunst neemt Maastrichts zilver een bijzondere positie in, die zich vertaalt in een vormgeving met ‘schwung’. Een term die de Maastrichtse volksaard beschrijft, maar ook in letterlijke zin tot uiting komt in het achttiende-eeuwse zilverwerk en in de zilveropstelling in het Bonnefanten museum.

Passie voor zilver

Aan de hand van circa 20 topstukken legt Zilver met Schwung op luchtige wijze verbindingen naar andere voorwerpen en thema’s, zoals gebruik en techniek, stedelijke trots en familierelaties, Maastricht tegenover andere steden, religie en familiewapens. Daarnaast vertellen verzamelaars in dit boek hoe hun passie voor zilver is ontstaan en hoe hun samenwerking met het Bonnefanten heeft geleid tot een nieuwe kijk op het Maastrichts zilver. Door zijn onberispelijke kwaliteit is Maastrichts zilver tot op de dag van vandaag een geliefd verzamelgebied.

De luxe paperback telt 96 pagina’s, 100 illustraties en kost € 22,50, ISBN 978 94 6262 319 4.

www.waandersdekunst.nl

Zilver met schwung
Terug