Home >
Nieuws >
Huidige artikel

Digitale Zilverdag op Tweede Pinksterdag 2021

April 29, 2021

Auteur:
Joke Sants

Na de jubileumeditie in 2019 was het een jaar stil: vorig jaar kon de Nationale Zilverdag – jaarlijks op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven – niet georganiseerd worden in verband met de coronamaatregelen. Nu volgt opnieuw een bijzondere editie: op 24 mei vindt de Digitale Zilverdag plaats. Zo wordt dit jaar weer een podium gegeven aan vakmensen in het goud- en zilverambacht.

Wie ‘Schoonhoven’ zegt, zegt ‘Zilverstad’. Al eeuwenlang wordt het maken van sieraden, zilveren voorwerpen en zilverkunst geassocieerd met de stad Schoonhoven. Jaarlijks bezoeken op Tweede Pinksterdag meer dan 20.000 mensen de Zilverdag en dus de Zilverstad. En daar zit precies de crux: de organisatie van de Zilverdag moet, voor de tweede keer op rij, concluderen dat het niet haalbaar en veilig is om zoveel bezoekers te ontvangen. Dit jaar is daarom een alternatief bedacht: een digitale editie.

In twee uur tijd, van 10.00 – 12.00 uur op 24 mei, worden de kijkers meegenomen voor een digitale beleving van de Zilverdag. Zij kijken mee over de schouders van goud- en zilversmeden of juweliers van binnen én buiten de stad. Wat ligt er op de werkbank? Hoe zien de laatste collecties eruit? Het bekende ‘getik en gehamer’ komt naar de digitale bezoeker toe, die dat geluid ongetwijfeld gemist heeft. Natuurlijk worden ook beelden gemaakt in het Nederlands Zilvermuseum.

www.zilverdag.com

Terug