Home >
Nieuws >
Huidige artikel

Winactie Tijd voor Goud en Zilver: sieraden met een verhaal

February 8, 2021

Auteur:
Nina Lekatompessy, Today’s Specials

Eind vorig jaar startte de Federatie Goud en Zilver op Facebook en Instagram met Tijd voor Goud en Zilver, de social mediakanalen die consumenten kennis laten maken met het ABC van onze branche, Ambachtelijk – Betrouwbaar – Creatief. In november werden op deze social media twee winacties georganiseerd. De eerste winnaar aan het woord over de emotionele waarde van sieraden.

Annelies: sieraden vertalen een moment

De herinnering aan het moment waarop je een sieraad koopt, geeft of krijgt draag je altijd met je mee. Zo kocht de destijds zwangere Annelies Alblas een collier voor haar moeder tijdens een vakantie 14 jaar geleden in Zuid-Afrika. Het collier stond symbool voor de band tussen een moeder, een oma en een toekomstige (klein)zoon. Het sieraad werd gestolen en wordt sindsdien erg gemist.

Symbool

Het collier dat Annelies voor haar moeder kocht had een hanger met twee leeuwen en een steentje in het midden. “Mijn moeder, mijn zoon en ik hebben hetzelfde sterrenbeeld: leeuw”, vertelt Annelies. “Ik kocht deze ketting als symbool voor onze sterke band.” Haar moeder droeg het collier jarenlang vol trots totdat het tijdens een moeder-dochtertrip in Napels werd gestolen. “Het is nog steeds een groot gemis, er zat zó veel emotionele waarde aan. We hebben eens een schets gemaakt om het na te laten maken, maar het voelde toch niet goed. Gelukkig zijn de herinnering aan het sieraad en het moment dat ik het aan mijn moeder gaf wel blijvend.”

Persoonlijk

Voor Annelies is een sieraad persoonlijk als zij het cadeau kan geven, zoals het collier voor haar moeder. “Een sieraad is de vertaling van een speciaal moment. Toen mijn zoon werd geboren, werden er ook een oma en een moeder geboren. De band die wij met z’n drieën hebben, is ongelofelijk sterk en die werd gesymboliseerd door de leeuwenketting. Ik hoop dat ik mijn moeder ooit weer een ketting met twee leeuwen kan geven.”

Verhaal maakt het sieraad

Niet alleen het geven van een sieraad maakt het persoonlijk, ook de verhalen die daarmee worden gesymboliseerd zijn belangrijk voor Annelies. Een sieraad met een vingerafdruk of de as van haar pas overleden vader staat hoog op haar verlanglijstje. “Op die manier zal hij altijd bij me zijn. Zo’n sieraad is voor eeuwig.” Bijna al haar sieraden vertellen een verhaal. Zo kocht ze een ring voor zichzelf omdat ze was gestopt met roken en is de ring met bolsjewiek uit Indonesië van haar oma geweest. “De ring is een erfstuk dat al generaties meegaat. Mijn moeder kreeg het van mijn oma en ik kreeg het van mijn moeder toen mijn oma op te jonge leeftijd overleed. Op deze manier draag ik haar altijd dicht bij me.” Wat Annelies gaat doen met de cheque die ze gewonnen heeft weet ze nog niet. “Misschien wissel ik deze in voor een mooie herinnering aan mijn vader.”

Foto’s: Annelies Alblas hoopt haar moeder ooit weer een ketting met leeuwen te kunnen geven (foto’s: ©Maurits van Hout)

Terug