Home >
Nieuws >
Huidige artikel

Zilverdag gaat digitaal

March 16, 2021

Auteur:
Joke Sants

Na de jubileumeditie in 2019 – de 35e verjaardag van de Nationale Zilverdag – was het vorig jaar oorverdovend stil in Schoonhoven. In verband met de coronamaatregelen was het niet haalbaar en veilig om 20.000 bezoekers te verwelkomen in de stad. Dit jaar volgt een bijzondere editie: de Zilverdag gaat digitaal op 24 mei. Kijkt u mee?

In twee uur tijd, van 10.00 – 12.00 uur op Tweede Pinksterdag, neemt de Zilverdag u mee voor een digitale beleving. Kijk mee over de schouders van goud- en zilversmeden van binnen én buiten de stad. Wat ligt er op de werkbank? Hoe zien de laatste collecties eruit? Geniet weer van het bekende ‘getik en gehamer’ en neem een kijkje in het Nederlands Zilvermuseum.

Ook de Silver Challenge vindt dit jaar graag doorgang en via de digitale weg. De deelnemers tonen hun topstuk op de website en via de social media van de Nationale Zilverdag. Het stemmen gebeurt dit jaar ook digitaal. De ingezonden werken – kunstobjecten of sieraden – worden door zowel het publiek als een vakjury beoordeeld. Er zijn twee prijzen te winnen: de Publieksprijs en de Vakjuryprijs.

Het thema van de Silver Challenge 2021 luidt ‘Vrijheid’. Dit was ook het thema van de Silver Challenge van vorig jaar, die niet kon plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. Vorig jaar hing het thema aan de viering van 75 jaar vrijheid, dit jaar sluit het aan op de beperkingen die de coronamaatregelen met zich meebrengen.

www.zilverdag.com

Goudsmid Femke Toele won in 2019 de Silver Challenge met haar Fête de la Rose, een elegante en gedetailleerde tiara van handgeknoopt garen, gebaseerd op de oude handwerktechniek frivolite. Materiaal: zilver, bergkristal, spinel, melkkwarts, rozenkwarts en zoetwaterparels.

Foto’s: Rob Glastra. Foto laptop: cottonbro via Pexels.
Terug