De meeste horlogeliefhebbers zullen de OMEGA Calibre 321 noemen als je ze vraagt welk beroemde uurwerk ze graag opnieuw zouden willen zien. Dit robuuste en elegante chronograafuurwerk is al favoriet sinds de veertiger jaren van de vorige eeuw en een bijzonder geliefd verzamelobject over de hele wereld. Nu, meer dan 50 jaar nadat de laatste Calibre 321 werd geproduceerd, brengt OMEGA het iconische uurwerk opnieuw op de markt.

De oorspronkelijke Calibre 321 staat bekend om zijn prachtige, complexe ontwerp en was het eerste uurwerk dat in 1957 in de OMEGA Speedmaster werd gebouwd. Daarvoor was het al in een aantal andere chronografen van OMEGA gebruikt, namelijk in de Seamaster-collectie.

Het is zo bijzonder vanwege het ‘monobloc’ kolomwiel dat uit één stuk metaal wordt geproduceerd en het kaliber extra technische waarde geeft. Uurwerken met kolomwielen vereisen bijzonder hoge nauwkeurigheid in het ontwerp en productieproces, waardoor ze erg populair zijn onder horlogeverzamelaars.

Naast de bijzondere constructie is de oorspronkelijke Calibre 321 ook van grote geschiedkundige waarde. Het werd gebruikt in veel verschillende modellen, waaronder de Speedmaster ST 105.003 (het model dat voor het eerst werd getest en goedgekeurd door NASA en door astronaut Ed White werd gedragen tijdens de eerste Amerikaanse ruimtewandeling) en de Speedmaster ST 105.012 (het eerste horloge dat op de maan werd gedragen).

Een nieuwe reïncarnatie van een uurwerk met zo’n bijzondere reputatie vereist dus de allerhoogste precisie. Voor het Calibre 321-project zette OMEGA dan ook een speciaal team van experts in, die in het allergrootste geheim meer dan twee jaar werkten om het uurwerk te vervolmaken. Deze kleine groep bestond niet alleen uit onderzoekers, ontwikkelaars en geschiedkundigen, maar ook uit de beste vaklieden en de meest ervaren horlogemakers. Om de exclusieve details van het project te beschermen, werkte het team zelfs onder de codenaam ‘Alaska 11’. Ook de geheime Speedmasters voor NASA werden in de jaren zestig en zeventig onder een codenaam ontwikkeld.

Met de 2e-generatie Calibre 321 als referentie verzamelde het OMEGA team uitgebreide historische gegevens en de oorspronkelijke tekeningen, zodat het uurwerk zo nauwkeurig mogelijk kon worden gereconstrueerd. Daarbij werd ook scantechnologie ingezet om de Speedmaster ST 105.003 die door astronaut Eugene ‘Gene’ Cernan op de maan werd gedragen tijdens de Apollo 17-missie in 1972, van binnen te kunnen bekijken. Cernan was de laatste mens op het maanoppervlak en zijn Speedmaster wordt nu tentoongesteld in het OMEGA Museum in Bienne. Deze Calibre 321 verschafte OMEGA de perfecte ontwerpcriteria.

Zo zijn zelfs de meest unieke en iconische onderdelen van de Calibre 321 gereconstrueerd volgens de authentieke specificaties. Het uurwerk komt overeen met de ‘maanperiode’ uit de geschiedenis van OMEGA; het ontwerp vormt een eerbetoon aan eerdere ontwerpen uit het verleden.

“Het is fantastisch dat zoveel mensen zo gepassioneerd zijn over de Calibre 321”,zegt Raynald Aeschlimann, President en CEO van OMEGA. “We produceerden het laatste exemplaar in 1968, maar liefhebbers zijn er altijd over blijven praten. Dat geeft wel aan hoe bijzonder dit uurwerk is. We zijn er bijzonder trots op eindelijk hun wens te kunnen verwezenlijken en hebben alles op alles gezet om het uurwerk te herintroduceren.”

De nieuwe uurwerken worden in productie genomen bij de centrale productielocatie van OMEGA in Bienne. Het is uniek dat alle stappen in het productieproces worden uitgevoerd in een speciaal Calibre 321-atelier. Elk uurwerk wordt in elkaar gezet door dezelfde horlogemaker die ook de polsband monteert. Horlogeliefhebbers kunnen de komende maanden meer ontwikkelingen en nieuws verwachten.

www.omegawatches.com