//Pas op voor acquisitiefraude

Pas op voor acquisitiefraude

Helaas gebeurt het nog steeds. Een ondernemer wordt gebeld door een medewerker van een zogenaamd register, die vraagt of de gegevens van de ondernemer in dit register (nogmaals) moeten worden opgenomen. Wanneer de ondernemer – soms alert gemaakt door de media, soms na schade en schande wijs geworden – aangeeft hierin geen interesse te hebben, wordt door genoemde medewerker gevraagd dit te bevestigen. Hiertoe wordt via de fax een speciaal formulier gestuurd, dat door de ondernemer teruggefaxt zou moeten worden. En daar gaat het mis!

Het formulier is een overeenkomst die door de ondernemer meestal niet als zodanig wordt herkend. Na ondertekening is een overeenkomst tot opname in het zogenaamde register (dit bestaat vaak niet eens!) gesloten. Zich van de prins geen kwaad wetend, ontvangt de ondernemer na enige tijd een torenhoge factuur op basis van de gesloten overeenkomst. Hoe nu te handelen?

Uiteraard heeft het de voorkeur het telefoontje met de medewerker van het malafide bedrijf zo spoedig mogelijk te beëindigen en een eventueel gefaxt formulier niet terug te sturen. De praktijk wijst echter uit dat het in enkele gevallen hiermee nog niet mee af is; soms valt er toch een factuur op de mat. Het is dan zaak schriftelijk verweer te voeren. Een kort briefje waarin is vermeld dat er geen sprake is van een overeenkomst en dat de nota daarom niet zal worden voldaan is voldoende. Hierbij zijn twee zaken echter van groot belang:

  • De brief mag niet worden ondertekend! Er is gebleken dat de malafide bedrijven erg handig zijn met het knippen en plakken van handtekeningen;
  • De brief moet aangetekend worden verstuurd met de service “handtekening retour”. Zo is het eenvoudig aan te tonen dat de brief is aangekomen en kan dit niet ontkend worden.

Soms is de kous dan nog niet af: er verschijnt een herinnering en later ook nog een aanmaning waarin wordt gedreigd met incasso. Het is in die gevallen verstandig wéér schriftelijk verweer te voeren. Dus een briefje, met dezelfde inhoud en ook dan geldt: geen ondertekening en aangetekende verzending.

Gelukkig is gebleken dat de meeste malafide bedrijven niet brutaal genoeg zijn om daadwerkelijk tot incasso over te gaan of andere juridische stappen te ondernemen.

TOCH NOG VRAGEN? NEEM CONTACT OP MET HET STEUNPUNT ACQUISITIEFRAUDE: TEL. (055) 505 97 80, WWW.FRAUDEMELDPUNT.NL
Door |2017-04-20T16:30:11+00:008 december 2016|Rubriek Beveiligingsnieuws|

Over de auteur:

Redacteur vakblad Edelmetaal.

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De FGZ overkoepelt de Nederlandse Juweliers en Uurwerkenbranche (NJU) en de Vereniging Goud- en Zilversmeden (VGZ). Hun leden worden automatisch lid van de FGZ en profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures