De sieraden- en horlogemarkt verandert continu. Op het gebied van in- en verkoop, marketing, data, kennis, ambacht en klantenwerving vinden steeds nieuwe ontwikkelingen plaats. Om een beter rendement uit je onderneming te halen is het in deze tijd noodzakelijk om samen te werken, zegt Harry Cuvelier, juwelier in Waddinxveen en initiatiefnemer van De Echte Juwelier. Doel van De Echte Juwelier: een samenwerkingsverband opzetten tussen bedrijven in de branche waardoor een algeheel beter rendement behaald kan worden.

Harry is er al jaren van overtuigd dat samenwerking binnen de branche veel voordelen biedt. “Ik ben al sinds 1999 op zoek naar manieren om de krachten te bundelen”, zegt hij. “In de loop van de jaren is het belang van samenwerken alleen maar groter geworden en op dit moment is het om te overleven volgens mij zelfs noodzakelijk.”

Kick off
In juli organiseerde Harry een kick-off bijeenkomst met geïnteresseerden uit de branche over De Echte Juwelier. Doel van de bijeenkomst was juweliers en leveranciers te motiveren om te gaan samenwerken en dat gebeurde door middel van een aantal presentaties. Zo wist dagvoorzitter en retail-innovator Michel Lieffering de urgentie van samenwerken te prikkelen en benadrukte Harry Cuvelier dat samenwerken geen verlies van autonomie ten gevolg heeft.

Businesspartners
De Echte Juwelier wil ter versterking van de gehele branche ook leveranciers en fabrikanten bij het project betrekken en is al in overleg met een aantal businesspartners over hoe zij kunnen bijdragen. Fred Snabel, CEO van DiamondR, ging tijdens de kick-off al in op de voordelen van ketendigitalisering; juweliers en leveranciers kunnen elkaar versterken door data te verzamelen en deze te delen.

Draagvlak
Via intentieverklaringen wil Harry het draagvlak onder branchegenoten peilen. Aan het einde van de bijeenkomst bleek maar liefst 77% van de aanwezigen bereid om een intentieverklaring te tekenen. Harry: “Een positieve start van de samenwerking! Nu gaan we aan de slag om zo veel mogelijk intentieverklaringen te verzamelen. Als we voldoende geïnteresseerden hebben gaan we nog dit najaar een eerste effectieve marketingactie organiseren met als doel extra klanten naar onze winkels te trekken.”

Meedoen?
Wilt u ook uw medewerking verlenen aan de realisatie van De Echte Juwelier om samenwerking tussen bedrijven in de branche te bevorderen? Klik dan hier en teken de intentieverklaring.

Retailbeurs
Van 8 tot en met 10 september is De Echte Juwelier aanwezig op de Jewels & Watches Retailbeurs in Utrecht.

www.deechtejuwelier.nl