In 2018 werd voor de zevende keer de driejaarlijkse internationale ontwerpwedstrijd waaraan de Schoonhoven Silver Award is verbonden georganiseerd. Begin december is in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven de winnaar bekendgemaakt: Peter Bauhuis uit München met zijn object Policast.

Deze keer golden als belangrijkste criteria voor de competitie: het uitdagen van de hedendaagse zilversmid op artistiek en technisch niveau, het innoveren van oudere, traditionele zilversmeedtechnieken om het erfgoed te behouden en nieuw leven en innovatie in het vak te injecteren.

Internationaal en gevarieerd
Uit meer dan 90 inzendingen waren 25 deelnemers uit 9 landen geselecteerd die doorgingen voor de award. De jury was onder de indruk van het aantal internationale inzendingen en de gevarieerde selectie van objecten van de zilversmeden. Naast de Schoonhoven Silver Award waren er nog drie prijzen. De prijzen zijn mogelijk gemaakt door de Gemeente Krimpenerwaard, Herens & Herens, ROC Zadkine en Vakschool Schoonhoven.

Tentoonstelling
Op de dag van de uitreiking is in het Zilvermuseum ook de gelijknamige tentoonstelling geopend waarin alle 25 deelnemende zilveren objecten te bewonderen zijn. Deze expositie is te zien tot en met 1 mei.

www.zilvermuseum.com

1e prijs (foto boven):
Peter Bauhuis, ‘Policast’
De jury over dit werk: “Een inspirerend stuk. Peter heeft zijn kunst geperfectioneerd met behulp van een van de oudste technieken, de verloren was techniek. Hij demonstreert een groot begrip van het proces en van het werken met verschillende legeringen om de grenzen van wat in zilver kan worden bereikt als een vorm te verleggen. Aan de ene kant is het ontwerp rauw en herinnert het aan archeologische vondsten. Aan de andere kant omarmt het een zeer moderne uitstraling.”

Eervolle vermelding (foto onder links):
David Huycke, ‘Pearlinder #3’

Young Professionals Award (foto onder midden):
Sheng Zhang, ‘Inside Out’

Aanmoedigingsprijs Young Professionals (foto onder rechts):
Oscar Saurin, ‘Spiral Vase’

Foto’s: Rob Glastra Fotografie – Schoonhoven