Op vrijdag 1 november vierden ondernemer en sieraadontwerpster Marijke Mul en haar team de lancering van de eerste shop-in-shop samenwerking van Sieraad Laten Maken. Deze samenwerking biedt oplossingen voor een aantal uitdagingen waar veel juweliers de laatste jaren mee worstelen. Een mooi begin van de hereniging tussen ambacht en sieraad.

Jacqueline ’t Hart en Mirjam Schoemaker van IJssel Juweliers in Nieuwerkerk aan den IJssel beten afgelopen week het spits af met het shop-in-shop concept Sieraad Laten Maken. Dankzij deze samenwerking bieden ze meer beleving en servicemogelijkheden aan hun klanten. Jacqueline: “We zijn trots op de sieraden die we verkopen en maken. Dat wilden we meer laten zien”.

Veranderende verwachtingen
Een weloverwogen zet want, net als initiatiefnemer Marijke Mul, zien veel juweliers een aantal veranderingen in hun branche waarop gereageerd moet worden. Marijke: “Klanten oriënteren zich meer online en hebben andere verwachtingen van hun juwelier dan voorheen. Het verhaal achter een product, dienst of bedrijf wordt steeds belangrijker. Daarnaast zoeken klanten naar een ervaring tijdens een winkelbezoek. Het is noodzakelijk om aan deze veranderingen tegemoet te komen om de branche in leven te houden.”

Het concept
Sieraad Laten Maken herenigt ambacht en sieraad bij juweliers door middel van een zichtbare werkbank in de winkel. Hier kan een goudsmid aan de slag om klanten te laten zien wat voor een mooi ambacht er schuilt achter een sieraad. De goudsmid biedt naast deze beleving de mogelijkheid om sieraden te repareren, ontwerpen en (ver)maken. Bij het ontwerpen van een sieraad vertaalt de goudsmid iemands persoonlijke verhaal en emoties in een ontwerp. Hierna beslist de klant om het ontwerp te laten uitwerken.

Cruciale factoren voor succes
“Met de veranderingen in het consumentengedrag en de last van hoge voorraden die steeds meer juweliers de kop kosten, is nu het moment om het succes van Sieraad Laten Maken te delen”, legt Marijke uit. “Het concept bewijst zich al ruim twintig jaar in mijn eigen open atelier en juwelierszaak in Haarlem. De kunst is om iemands persoonlijkheid, verhaal en emotie tijdens een ontwerpgesprek te ontrafelen. Bij het maken van een sieraad na overlijden vragen we bijvoorbeeld naar de band tussen degene die een ontwerp laat maken en de overledene. Bij de geboorte van een baby vragen we bijvoorbeeld naar het proces van zwanger worden en het geluk dat ze ervaren. We nemen hier ruim de tijd voor. Gaandeweg het gesprek ontstaat een ontwerp dat letterlijk en figuurlijk op iemands lijf ontworpen is. Naast deze persoonlijke benadering zijn service en kwaliteit van het uiteindelijke sieraad cruciaal. Wij scholen onze goudsmeden continu bij om een eindproduct te leveren waar niet alleen onze klanten, maar ook wijzelf blij van worden.”

Feestelijke opening
Tijdens de lancering van de eerste Sieraad Laten Maken shop-in-shop afgelopen vrijdag konden klanten, vrienden en geïnteresseerden onder het genot van een hapje en drankje zien hoe de goudsmid te werk gaat. Voorlopig zal iedere woensdag en zaterdag een goudsmid bij IJssel Juweliers reparaties uitvoeren en ontwerpgesprekken houden. Marijke: “Hopelijk herenigt Sieraad Laten Maken de komende tijd bij meer juweliers het ambacht en sieraad, om zo tijdig een positieve wending in de branche realiseren.”

www.sieraadlatenmaken.nl