Silver Design in Time - foto Carla Leijen

Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven organiseert van 15 juni 2017 tot en met 4 maart 2018 de tentoonstelling “Silver Design in Time”. Een overzichtstentoonstelling van zilveren design objecten uit meer dan 100 jaar Nederlandse zilverindustrie. De nadruk ligt op de Nederlandse zilverindustrie, maar door verbondenheid met en invloeden van buitenlandse zilverfabrieken, worden ook objecten van buitenlandse zilverfabrieken getoond. De tentoonstelling laat de geschiedenis van design in de zilverindustrie zien. De opkomst, glorie en stagnatie in Nederland en de successen van de Dutch designers in het buitenland. Is er met de komst van een nieuwe generatie Dutch designers weer een kans voor zilver in Nederland?

De designers
Wereldwijd bekende en invloedrijke designers hebben ontwerpen gemaakt voor grote zilverhuizen zoals van Kempen en Begeer, Gerritsen & Van Kempen, Christofle, Jensen en Alessi. De tentoonstelling begint met de pionier op het gebied van design Christopher Dresser en eindigt met Marcel Wanders. Een van de hoogtepunten uit de tentoonstelling is een zilveren mokkaservies met email van Eissenloeffel.

Design in Time
Het tentoongestelde zilver laat echter pas goed haar waarde zien als het in het juiste tijdsbeeld en in de juiste context wordt getoond aan de bezoeker. Daarom zijn voor deze tentoonstelling, een aantal domein experts als gastcurator uit verschillende musea uitgenodigd. Die elk op hun eigen deelgebied per decennium een beeld scheppen over de afgelopen 100 jaar. Door deze extra verdieping wordt het ontwerp in zilver in het juiste perspectief geplaatst, en krijgt de bezoeker op zeer toegankelijke wijze brede kennis aangeboden over het zilver en over de tijdgeest rondom de diverse decennia.

Publicatie en activiteiten
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie en er wordt een cultureel programma georganiseerd met een symposium, jeugd universiteit, rondleidingen en een speciaal kinderprogramma. Voor scholieren van het voortgezet onderwijs is er een educatief programma rond de tentoonstelling. Volg hiervoor de website van het Zilvermuseum.

www.zilvermuseum.nl

Foto: Carla Leijen