Loading...
Uw aankopen2017-09-07T14:38:43+01:00

Uw aankopen

Als u een sieraad of horloge aanschaft, koopt u niet zomaar iets. Maar waar moet u op letten als u een aankoop doet? Lees hier onze tips en adviezen over veilig kopen.

Keurtekens: uw Waarborg!

Door de Waarborgwet 1986 wordt, door middel van wettelijke keurtekens, gegarandeerd dat een voorwerp het juiste gehalte aan platina, goud en/of zilver bevat. Ieder platina, gouden of zilveren voorwerp dat in Nederland wordt verhandeld, moet voorzien zijn van een in Nederland geldig keurteken.

Ook keurtekens uit vele Europese landen worden erkend (zoals Finland, Frankrijk, Ierland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Slovenië, Tsjechië, Noorwegen, Polen en Zweden), indien deze zijn aangebracht door een onafhankelijke, door de overheid aangestelde, waarborginstelling. Meer informatie hierover kunt u verkrijgen bij de waarborginstellingen.

De woorden platina, goud, zilver en/of edelmetaal mogen niet worden gebruikt voor voorwerpen die niet aan het laagste wettelijke gehalte voldoen. Het niet nakomen van deze en andere in de Waarborgwet vermelde verplichtingen is een economisch delict, strafbaar gesteld bij de wet op de economische delicten (WED).

Het kopen van voorwerpen van platina, goud of zilver is dus goed beschermd. Let bij aankoop van het voorwerp op de aanwezigheid van keurtekens: het is uw waarborg!

Waarborginstellingen in Nederland:

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De FGZ overkoepelt de Nederlandse Juweliers en Uurwerkenbranche (NJU) en de Vereniging Goud- en Zilversmeden (VGZ). Hun leden worden automatisch lid van de FGZ en profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures