//Winkel wel of niet open op feestdagen: hoe zit het?

Winkel wel of niet open op feestdagen: hoe zit het?

In deze periode vallen diverse feestdagen waarop winkeliers hun deuren vaak openen. Hoe zit het met het inzetten en doorbetalen van de medewerkers?

Volgens de cao Fashion Sport & Lifestyle, waar de juweliersbranche onder valt, worden als feestdagen beschouwd: Nieuwjaarsdag, beide Paasdagen, Koningsdag, de lustrumviering van Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, beide Pinksterdagen en beide Kerstdagen.

Niet open
Je bent niet verplicht om op feestdagen open te zijn. Als je niet open bent dan hebben de werknemers, die normaal gesproken werken op die dag, recht op doorbetaling van hun loon (zie artikel 6.2 cao FS&L voor Loon over feestdag).

Wel open
Als je wel open bent is werken op die dag op vrijwillige basis. Alleen als je de bezetting niet rond krijgt mag je iemand wel verplichten, tenzij deze aantoonbare gewetensbezwaren heeft (zie artikel 7.4 cao FS&L).

Toeslag
Als werknemers werken op een feestdag geldt een toeslag van 100% bovenop het normale loon, bij voorkeur uitgekeerd in vrije tijd (zie de toeslagregeling van artikel 7.4 cao FS&L).

Feestdag valt op zondag
Als meerdere toeslagregelingen van toepassing zijn dan geldt de regeling die voor de werknemer het meest gunstig is, bijvoorbeeld wanneer een feestdag tevens een zondag is (zie artikel 7.1 cao FS&L).

Klik hier voor de volledige cao FS&L

Door |2018-05-08T16:19:24+00:003 mei 2018|Rubriek Branchenieuws|

Over de auteur:

Joke is binnen de FGZ het aanspreekpunt wat betreft het vakblad Edelmetaal. Daarnaast stelt zij de nieuwsbrieven NJU, VGZ en Beveiliging samen en helpt ze u o.a. bij de afhandeling van klachten en het aanvragen van subsidie Sociaal Fonds detailhandel.

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De FGZ overkoepelt de Nederlandse Juweliers en Uurwerkenbranche (NJU) en de Vereniging Goud- en Zilversmeden (VGZ). Hun leden worden automatisch lid van de FGZ en profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures