Het is inmiddels vijftig jaar geleden dat de mens voor het eerst voet op de maan zette – een moment dat de geschiedenis (en de grenzen van wat mogelijk leek) voor altijd veranderde. Dit gouden jubileum wil OMEGA luister bijzetten met een gloednieuwe Speedmaster, die getuigt van een zeer speciale band met de astronauten en de erfenis van die Apollo 11-missie.

Ter gelegenheid van het gouden jubileum van de eerste maanlanding heeft OMEGA een nieuwe Limited Edition Speedmaster vervaardigd, die is opgebouwd uit 1014 bouwdelen en een garantie heeft van vijf jaar. In navolging van het beroemde design van de Speedmaster BA145.022 is deze nieuwe chronograaf vervaardigd van een exclusieve en nieuwe 18-karaats goudlegering en wordt hij aangedreven door de gloednieuwe Master Chronometer-kaliber 3861 met handmatig opwindmechanisme.

18-karaats Moonshine™ Gold
De kast, horlogeband, wijzerplaat en minuut- en uurwijzers zijn allemaal vervaardigd van 18-karaats Moonshine™-goud, een unieke nieuwe legering waarvan de kleur is geïnspireerd op de maan tegen de achtergrond van een donkerblauwe nachthemel. Moonshine™-goud heeft een wat lichtere tint dan het oorspronkelijke 18-karaats gele goud en bezit een hoge weerstand tegen het mettertijd verbleken van de kleur en glans.

Behuizing en band
De geborstelde en gepolijste 42 millimeter behuizing van het uurwerk is uitgerust met dezelfde asymmetrische horlogeband als die van de Speedmasters van de vierde generatie. De geborstelde en gepolijste polsband is uitgevoerd in het design van de vijf gebogen schakels en heeft een geribbelde sluiting met een vintage Ω-logo.

Bordeauxrode keramische bezel van ZrO2
In navolging van het historische uurwerk van 1969 heeft OMEGA de bordeauxrode bezel (ring) gehandhaafd, ditmaal in keramisch zirkoniumoxide (ZrO2), dat is aangebracht volgens een speciaal procedé waarop patent is aangevraagd. De schaal van de tachymeter is in Ceragold™ uitgevoerd. In navolging van de tachymeterschaal van de eerste Speedmasters, die 500 eenheden per uur aangaven, is het nieuwe model ook voorzien van een markeringspunt op de ‘90’ (ook wel de ‘Dot Over 90’-stip of ‘DON’ genoemd).

Onyx en zwart
De verticaal geborstelde wijzerplaat met niveauverschillen is voorzien van de aanduiding ‘Au750’ om het gebruik van massief goud aan te geven en is verrijkt met facetten van zwarte onyx op de gepolijste uurmarkeringen, met uur- en minuutwijzers die in zwarte vernis zijn uitgevoerd en met zwart-geverniste secondewijzers voor de centrale chronograaf en de deelwijzerplaten.

De unieke achterplaat
De buitenring rond de achterplaat is voorzien van de inscriptie ‘1969-2019’, samen met het nummer van de Limited Edition in bordeauxrood en de inscriptie ‘Master Chronometer’. Ook de binnenste decoratieplaat is vervaardigd van 18-karaat Moonshine™-goud en heeft twee aparte laserverdampingsprocessen en twee PVD- kleurbehandelingen (physical vapour deposition) in blauw en zwart ondergaan. Dat heeft tot de volgende resultaten geleid:

  • een matte afwerking in oceaanblauw die een kaart van Noord- en Zuid-Amerika omringt (in gepolijste afwerking), met een blik op de lanceerlocatie van de Apollo 11, Cape Canaveral (dat van 1963 tot 1973 als Cape Kennedy bekendstond).
  • een achtergrond in matzwart waarop de gepolijste aanduidingen -waaronder ‘APOLLO 11- 50th ANNIVERSARY’ en ‘THE FIRST WATCH WORN ON
    THE MOON’ – fraai uitkomen.

Ten slotte is een maantje in verhoogd maanmeteoriet ingelegd in de verdieping van de ring. Daarbij zijn aarde en maan op de juiste schaal (3,67 : 1 in doorsnede) uitgebeeld.

Uurwerk
Deze Speedmaster wordt aangedreven door het OMEGA-uurwerk Master Chronometer Calibre 3861, een handmatig opwindmechaniek met een coaxiaal echappement, een balansveer van silicium-14, een met Moonshine™-goud vergulde platine (grondplaat) en brug en markeringen in bordeauxrood.

Vintage logo’s
Voor fans van de OMEGA-geschiedenis zijn in het ontwerp meerdere klassieke OMEGA- logo’s te vinden, onder andere op de wijzerplaat, de kroon en de gesp.

‘Kraterdoos’
Bij een uniek horloge hoort een unieke presentatiedoos! Geïnspireerd door de originele ‘kraterdoos’ van het model BA145.022 uit 1969, heeft OMEGA een nieuwe verpakking met maankraters ontworpen waarin het nieuwe Limited Edition-uurwerk wordt gepresenteerd. De zijden van de doos zijn in keramisch grijs uitgevoerd en geven een 3D- print van het maanoppervlak weer. Omdat elke afbeelding een wat andere structuur vertoont, is elke kraterdoos een beetje anders. Bovendien is de bovenzijde van de doos bedrukt met een afbeelding van de Mare Tranquillitatis met de landingslocatie van de Apollo 11.

www.omegawatches.com