Europa is goed voor slechts 2 procent van de wereldwijde goudconsumptie en dus is Nederland een nog kleinere speler in de mondiale goudwereld. Ondanks dat wil de Nederlandse sieradenbranche haar steentje bijdragen als het gaat om het verduurzamen van de goudsector.
En dat doet de branche goed: het grootste deel van het goud dat voor sieraden en horloges wordt gebruikt is gerecycled of gekocht via gecertificeerde mijnen. Gerecycled goud komt uit oude sieraden en uit de medische en technische sector.
In 2017 is het IMVO-convenant Verantwoord Goud tot stand gekomen. Daarmee committeert de Nederlandse goudsector zich aan het promoten van maatschappelijk verantwoord ondernemen in de internationale goud-waardeketen. Het convenant is een gezamenlijke inspanning van overheid, maatschappelijke organisaties, recyclers, smelters, goudsmeden, juweliers en uurwerktechnici.
Om een bijdrage te leveren aan verbeteringen in de internationale goudsector stimuleert de Federatie Goud en Zilver alle leden om een gedragscode te ondertekenen die speciaal voor dit doel is opgesteld. Hiermee werken ze ernaartoe dat het goud dat ze verkopen op verantwoorde wijze verkregen is. De gedragscode vraagt van de leden zich te houden aan een aantal richtlijnen.