Home >
Waarborgwet

Keurtekens garanderen juiste gehalte goud, zilver en platina

Als je een sieraad van goud, zilver of een ander edelmetaal aanschaft, koop je niet zomaar iets. Maar waar moet je op letten als je zo’n aankoop doet? Hoe weet je dat je sieraad echt van goud of zilver is?

De Waarborgwet verplicht juweliers, edelsmeden en de sieradengroothandels hun edelmetalen producten te laten voorzien van keurtekens. Dit geldt voor alle gouden voorwerpen van 1 gram en meer. Voor zilver geldt een minimum van 8 gram en voor platina 0,5 gram. Artikelen onder dit gewicht zijn vrijgesteld van het aanbrengen van een keurteken.

Juiste gehalte edelmetaal
De keurtekens garanderen dat een voorwerp het juiste gehalte aan edelmetaal bevat. Op die manier kun je er als consument op vertrouwen dat je sieraad voldoet aan het door het teken aangegeven gehalte aan edelmetaal.

De woorden goud, zilver en platina mogen niet worden gebruikt voor voorwerpen die niet aan het laagste wettelijke gehalte voldoen. In Nederland mag een voorwerp goud genoemd worden als het tenminste een goudgehalte heeft van 585/1000 (14 karaat). Voor zilver is het laagste gehalte 800/1000 en voor platina 850/1000.

Vergulde sieraden
Sieraden met een opperlaag van edelmetaal van een bepaalde dikte (de grens is vooralsnog gesteld op tenminste 50 micrometer) kunnen ook gekeurd worden volgens de Waarborgwet, maar deze mogen geen ‘goud’ genoemd worden. Bij een opgevuld sieraad, verguld bijvoorbeeld, moet je als consument de opvulling kunnen zien. Als dat niet zo is, moet er op het sieraad een venster aangebracht zijn waardoor de opvulling zichtbaar is. Zijn de opperlaag en de opvulling beide van edelmetaal, dan wordt het sieraad voorzien van twee keurtekens.

Benamingen
Voorwerpen met een opperlaag van minder dan 50 micrometer (deze opperlaag wordt niet gekeurd) kunnen als volgt benoemd worden:
- verguld
- goldplated
- goldfilled
- doublé
- mesh
- PVD(coating), IP-(coating), RGP(coating), HGE (coating)
- goudkleurig
- verzilverd
- silverplated
- pleet
- zilverkleurig

Voorwerpen met een opperlaag van 50 micrometer of meer (waarvan de opperlaag is gekeurd) heten:  
- voorwerp met een opperlaag van goud/zilver

Massieve of holle voorwerpen van goud, zilver of platina (gekeurd) heten:
- gouden/zilveren/platina voorwerp of
- voorwerp van goud/zilver/platina

Buitenlandse keurtekens
Ook keurtekens uit vele Europese landen worden erkend (zoals Finland, Frankrijk, Ierland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Slovenië, Tsjechië, Noorwegen, Polen en Zweden), indien deze zijn aangebracht door een onafhankelijke, door de overheid aangestelde, waarborginstelling.

Let op bij aankopen in het buitenland
Let op bij het kopen van sieraden in het buitenland en op buitenlandse websites: niet in Nederland gevestigde bedrijven en/of websites houden zich niet altijd aan de minimale gehaltes aan edelmetaal. Je loopt de kans een sieraad in handen te krijgen dat niet voldoet aan de vereisten die in Nederland gelden.
Ons advies is dus: koop je sieraden in Nederland bij de FGZ-juwelier of -goudsmid!  

Het kopen van voorwerpen van goud, zilver en platina is dus goed beschermd. Let bij aankoop van het voorwerp op de aanwezigheid van keurtekens: het is je waarborg!

Overzicht Keurtekens Goud
Keurtekens Goud

Overzicht Keurtekens Zilver
Keurtekens Zilver

» Volledige keurtekenplaat Waarborgwet

Meer informatie is verkrijgbaar bij de waarborginstellingen in Nederland:

WaarborgHolland
Postbus 1075
2800 BB Gouda
0182-589 300
info@waarborg.nl
www.waarborg.nl

Edelmetaal Waarborg Nederland
Postbus 17
8500 AA Joure
0513-468 111
info@ewnederland.nl
www.ewnederland.nl