Assen
Vanaf 7 juli 2024 zijn in het Drents Museum in Assen meer dan 600 gouden en zilveren voorwerpen te zien van de Daciërs, een van de ‘vergeten volkeren’ uit de wereldgeschiedenis. Het zijn pronkstukken en offers uit het oude Dacië, het gebied dat nu bekend staat als Roemenië. Te zien in het museum tot en met 26 januari 2025.
De objecten in de tentoonstelling Dacia – Rijk van goud en zilver zijn bruiklenen uit 17 musea door heel Roemenië, waaronder het Nationaal Historisch Museum in Boekarest. Ze vertellen het verhaal van het Dacische volk vanaf 2000 voor Christus tot en met de verovering door de Romeinen. Sommige schatten zijn nog nooit eerder binnen of buiten Roemenië getoond.
Dynamische plek
Het gebied dat nu bekend staat als Roemenië is van oudsher een dynamische plek. Verschillende volkeren laten er al meer dan 4000 jaar sporen achter. In de 2e eeuw voor Christus vormen zij het koninkrijk Dacië. De Daciërs bleken een strijdvaardig volk en hielden tot 106 na Christus stand tegen de Romeinen. In Dacia neemt het Drents Museum je mee door de geschiedenis van de Daciërs vóór de verovering. Centraal staan de identiteit, de veranderingen in de cultuur en de rijkdom van dit krijgsvolk.
Mythische figuren en symbolen
De Daciërs bereikten een hoog niveau van vakmanschap in het vervaardigen van gouden en zilveren voorwerpen. Objecten werden bewerkt met motieven, symbolen of mythische voorstellingen. Door de eeuwen heen veranderde de symboliek en in dit proces ontwikkelden de Daciërs een eigen symbool: de 'Dacische Draco’, een kruising tussen een wolf en een slang.
Reis door de geschiedenis
In de tentoonstelling – een ontwerp van NorthernLight uit Amsterdam – lopen bezoekers in chronologische volgorde om een berg vol gouden en zilveren objecten heen. Zij ontdekken onderweg meer over het oudste goud van de Daciërs, de mix van culturen en hoe Dacië één machtig koninkrijk werd. Daarnaast vertelt Dacia over de mythe van het Dacische goud dat het gebied zo aantrekkelijk maakte voor andere volkeren.
Nooit eerder vertoond
De schatten uit de vindplaatsen Urechești, Brașov en Solonetu Nou zijn in de afgelopen zes jaar gevonden en nooit eerder binnen of buiten Roemenië getoond. De vondsten zorgden voor de ontdekking van nieuwe types Dacische sieraden en munten die hiervoor nog onbekend waren bij archeologen.
Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Dacia – Rijk van goud en zilver. Verschillende Roemeense archeologen hebben een bijdrage geleverd en het boek is voor €28,50 verkrijgbaar in de Museumshop of via www.dutchmuseumgiftshop.nl.