Home >
Nieuws >
De vrouwen van Soestdijk

De vrouwen van Soestdijk

Locatie

Baarn

October 12, 2023

 t/m 

January 7, 2024

Paleis Soestdijk organiseert samen met Nicole Uniquole de najaarstentoonstelling ‘De vrouwen van Soestdijk’. Paleis Soestdijk dankt zijn illustere status óók aan de vrouwen die hier de afgelopen eeuwen ’s zomers maar al te graag verbleven. De tentoonstelling toont het rijke verleden van dit paleis, gecombineerd met portretten, foto’s, hedendaagse mode, design en ambacht. Te zien van 12 oktober 2023 t/m 7 januari 2024.

Koningin Juliana, Anna Paulowna, Mary Stuart, Koningin-Regentes Emma, Anna van Hannover en Maria Louise van Hessen-Kassel waren vrouwen die de afgelopen eeuwen hun stempel drukten op Paleis Soestdijk. Maar het begint allemaal met Catharina Hooft, vrouw van de Amsterdamse burgemeester: zij maakt van de eenvoudige hofstede Soestdijk een aantrekkelijke buitenplaats.

Ten tijde van Mary Stuart wordt dit zomerverblijf aan beide kanten uitgebreid met een aanbouw. Ten slotte geeft de latere koningin Anna Paulowna huize Soestdijk vleugels: aan weerszijden worden de nu zo kenmerkende imposante colonnades gebouwd, die naar het tsarenpaleis uit haar jeugd verwijzen.

‘Hun invloed heeft geresulteerd in één van de meest interessante paleizen van Europa’, aldus Maya Meijer-Bergmans, eigenaar van Paleis Soestdijk. ‘De vrouwen die de afgelopen 375 jaar hun stempel drukten op het paleis en de tuinen hebben zó van de plek genoten – sommigen waren op slag verliefd’, vult curator Nicole Uniquole aan.

Historica Reinildis van Ditzhuyzen verrichtte het onderzoek bij de expositie. In de tentoonstelling zijn schitterende portretten en objecten te zien in sprookjesachtige ensceneringen. Voor historische stukken werkt de curator samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarnaast zet Uniquole de verhalen van de vroegere bewoonsters kracht bij met ambacht, design en mode anno nu. ‘Mary Stuart had bijvoorbeeld een galerij van Delfts blauw met verse bloemen. De sensatie die zij daarbij voelde, willen we evenaren door een imposante installatie van het wereldberoemde Royal Delft te maken met de uitmuntende, duurzame kunstbloemen van Regina Floral Feelings.’

De schoonheid van Paleis Soestdijk zit met name in onvermoede details. ‘Zo is er een schitterend glas-in-loodplafond en zijn er originele badkamers op de eerste etage’, aldus Uniquole. ‘Het is bijzonder dat een deel van de 170 kamers van het paleis tijdens deze tentoonstelling, van 12 oktober tot en met 7 januari 2024, voor het eerst toegankelijk is voor publiek. Een ware ontdekkingstocht voor de bezoeker.’

Comité van aanbeveling:
• H.K.H. prinses Margarita de Bourbon de Parme
• Annemarie van Gaal (ondernemer, auteur)
• Emilie Gordenker (directeur, Van Gogh Museum)
• Jhr. Mark A. Röell (burgemeester Gemeente Baarn)
• Mr M. Bernadette Vehmeijer (voorzitter Stichting exploitatie Paleis Soestdijk)

www.paleissoestdijk.nl

Terug