Home >
Kennisbank >
Houd je sieraden mooi, jaar na jaar

Houd je sieraden mooi, jaar na jaar

Sieraden zijn bijzonder. Je krijgt ze voor een speciale gelegenheid, je erft ze van een dierbare persoon of misschien koop je ze gewoon voor jezelf. Je wilt ze jaar na jaar dragen. En dus is het zaak goed te zorgen voor je waardevolle juwelen. Een aantal tips!

Sieraden worden meestal op de huid gedragen. Door bijvoorbeeld huidvet, make-up en crèmes kunnen goud en zilver dof worden. Edelstenen kunnen hun glans verliezen. Een paar tips die je kunnen helpen je sieraden mooi te houden:

- Chemische stoffen in schoonmaakmiddelen kunnen je juwelen beschadigen. Doe je sieraden af als je deze producten gebruikt. Doe je sieraden ook af als je gaat sporten.

- Ook parfum, crèmes en andere verzorgingsproducten kunnen je sieraden beschadigen. Wees hier dus voorzichtig mee. Breng eerst make-up en parfum aan en doe daarna je sieraden om.

- Is er vuil opgehoopt op je sieraden of tussen edelstenen? Maak ze voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel en een handwarm sopje van bijvoorbeeld afwasmiddel of groene zeep. Wrijf ze na met een zachte doek (geen microvezeldoek, deze kan krassen veroorzaken).

- Gebruik een speciale goud- en zilverpoetsdoek om je juwelen te poetsen.

- Zilver kan zwart worden door oxidatie. Dit gebeurt als het lange tijd aan lucht wordt blootgesteld. Bewaar zilveren sieraden daarom in een gesloten doosje of zakje. Je kunt ze eventueel schoonmaken met zilverpoets.

- Witgoud kan gelig worden. Dit komt omdat witgoud voor een deel uit geelgoud bestaat, gecombineerd met andere edelmetalen zoals zilver of palladium. Om het sieraad witter te maken worden witgouden sieraden vaak voorzien van een laagje rodium. Dat laagje slijt er op den duur af en een gelige gloed ontstaat. Poetsen heeft geen zin. De juwelier zal een nieuw laagje rodium moeten (laten) aanbrengen.

- Let op: maak je sieraden ook weer niet té vaak schoon. Door ze te poetsen haal je namelijk elke keer een klein laagje van het goud of zilver af.

- Bij de juwelier zijn diverse vloeibare poetsmiddelen te koop, speciaal voor zilver en goud.

- Maak sieraden met edelstenen en parels niet schoon in vloeibare goud- of zilverpoets of met andere schoonmaakmiddelen. De chemische samenstelling van deze middelen kan de kleur van de steen aantasten. Sieraden met parels kun je ook beter niet reinigen met water. Parels zijn vaak vastgelijmd en hierdoor kan de lijm loslaten. Maak sieraden met edelstenen en parels voorzichtig schoon met een zachte doek (geen microvezeldoek) en een zachte tandenborstel voor de hoekjes en randjes.  

- Als een sieraad gelijmde stenen bevat, dompel het dan niet onder in warm water. Dit kan de lijm aantasten die de stenen op zijn plaats houdt. Gebruik in plaats van warm water een vochtige doek. Zijn de stenen in een sieraad gezet in metaal, dan kun je ze wel onderdompelen in warm water.

- Vergulde sieraden maak je alleen schoon met een zachte doek (geen microvezeldoek) en een zachte tandenborstel voor de randjes en hoekjes. Water en schoonmaakmiddelen zorgen ervoor dat het vergulde laagje sneller slijt.

- Bewaar je sieraden in een speciale sieradendoos

- Uiteraard kun je je kostbare sieraden professioneel schoon laten maken door een juwelier. Via de ledenzoeker vind je een betrouwbaar adres.

Terug naar Kennisbank