Jade

Jade behoort wereldwijd tot de meest populaire edelstenen. ‘The big five’ van edelstenen zijn diamant, robijn, saffier, smaragd en jade.

Jade is wereldwijd een geliefde edelsteen en zeer geschikt om te snijden tot gebruiks- en siervoorwerpen. De steen werd al meer dan 3000 jaar geleden in China met veel creativiteit en vakmanschap bewerkt. 

Herkomst

Jadeiet en nefriet
Jade is een lastig herkenbare edelsteen. Ten eerste omdat twee mineralen jade kunnen worden genoemd: jadeiet en nefriet. En ook omdat er erg veel imitaties in omloop zijn. Jade is een duurzame steen die moeilijk te breken is. Je juwelier of edelsmid kan je informatie geven over de verschillende kwaliteiten en soorten jade. 

Vindplaatsen
Jadeiet wordt gevonden als grote rotsformaties en ook als kleinere rolstenen in rivieren. Uit Azië (Myanmar) komt de mooiste jade - smaragdgroene jadeiet - in de handel vaak aangeduid met Imperial Jade. Veel lilakleurige jade wordt gevonden in Midden-Amerika (Guatemala). Het grootste aanbod groene, deels doorschijnende nefriet komt uit Nieuw Zeeland en Canada (Brits Columbia).


Kleur

Jadeiet heeft de volgende kleuren: wit, groen, lila, gevlekte combinaties van deze kleuren, maar ook oranje, geel en zwart. Nefriet is vaak donkergroen, lichtgrijs of een combinatie van (licht)groen, grijs en wit. De kleur van groene jade wordt bepaald door een kleine hoeveelheid chroom. Naarmate er meer chroom in voorkomt wordt de steen donkergroen tot zwart. Jade is doorschijnend met een glasglans tot ondoorzichtig met een zijdeglans.

Als je natuurlijke jade jarenlang op de huid draagt, bijvoorbeeld in de vorm van een hanger, dan is het mogelijk dat de steen langzaam van kleur verandert. 


Handelsnamen

In de handel worden namen gebruikt als:

  • Imperial jade voor de mooiste egaal groen doorschijnende jade. 
  • Maw-sit-sit voor een lichtgroene steen met donkergroene vlekken. Alhoewel deze steen er erg op lijkt, is het geen jade. Zowel Imperial jade als Maw-sit-sit wordt alleen gevonden in Myanmar.


Natuurlijke en behandelde jade
Jade is vooral in China erg geliefd. Vanwege de grote symbolieke betekenis is de beste smaragdgroene jade er zeer kostbaar. Minder aantrekkelijk ogende jade wordt daarom vaak behandeld: geverfd, gebleekt of geïmpregneerd. De kwaliteit van jade wordt ingedeeld in hoog, gemiddeld en laag. 


De symboliek van jade

Jade werd al vóór onze jaartelling in China bewerkt voor gebruiksvoorwerpen en rituele voorwerpen. De groene steen zou zijn bezitter een goede gezondheid, een lang leven en vooral voorspoed geven.

Jade was de steen van de Chinese Keizer en als zodanig het symbool van staat en macht. 

Jade werd ook meegegeven aan de doden voor een gelukkig verblijf in het hiernamaals. Vaak werden kleine voorwerpjes of amuletten op het gezicht of de borst van de overledene gelegd. 

Ook in de grote rijken van de Maya's en de Azteken in Midden-Amerika symboliseerde groene jade geluk, voorspoed en onsterfelijkheid. 

Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking waren de medailles voorzien van jade.


Een Jade ketting

Onderhoud van Jade

Maak jade niet schoon met chemicaliën, ook niet met een speciaal schoonmaakmiddel voor sieraden. Chemische stoffen en alcohol beschadigen de steen, waardoor hij zijn glans verliest.

Het beste wat je kunt gebruiken om de steen schoon te maken is water, eventueel met een beetje milde zeep. Wrijf de steen met een microvezeldoekje voor de glans.

Draag je sieraden met deze steen liever niet tijdens het zwemmen.  

Houd je sieraden met jade apart van andere juwelen om het onbedoeld krassen van de stenen te voorkomen.

Ga voor zekerheid naar de juwelier of goudsmid

Je juwelier of goudsmid kan al je vragen over jade beantwoorden en helpen bij het bepalen van je keuze.

De professionele ervaring gecombineerd met je persoonlijke smaak leidt tot een sieraad waar je alles over weet en dat echt bij jou past.

Klik hier voor een juwelier of goudsmid in jouw buurt die staat voor ons ABC; Ambachtelijk, Betrouwbaar en Creatief.


Terug naar Kennisbank