Platina

Prestigieus Platina

Platina/platinum is net als goud en zilver een edelmetaal, maar schaarser en moeilijker te vinden dan goud. Invloeden van buitenaf zoals zuurstof en water hebben geen effect op platina; het roest niet, het smelt pas bij extreem hoge temperatuur en is daarom zeer geschikt voor sieraden maar ook voor gebruik in de technische industrie.

Herkomst
Al rond 650 v.Chr. werd platina al gebruikt in Egypte en in Zuid-Amerika. De inca’s hadden goede bewerkingstechnieken ontwikkeld tussen 500 v.Chr. en 500 na Chr. De Spanjaarden gaven het de naam platino, wat zilvertje betekent vanwege de gelijkenis met het edelmetaal zilver.

Waar wordt platina gevonden?
Er zijn maar weinig plekken op aarde waar platina wordt gewonnen. Het komt meest in gedegen vorm voor en is altijd vergezeld van één of meer bijmetalen zoals: palladium, rodium, iridium, ruthenium en osmium. Als erts is platina verbonden met koper en nikkel. Erts bevat relatief weinig platinametalen en het bewerken van erts tot zuiver platina is een kostbaar en intensief proces.

De belangrijkste producenten zijn: Zuid-Afrika, Rusland, Canada, Colombia en de Verenigde Staten.

De zeldzaamheid en het kostbare en intensieve bewerkingsproces hebben grote invloed op prijs van platina

Legeringen

Platina is in zuivere vorm beter te verwerken tot een sieraad dan zuiver goud of zilver. Toch wordt platina voor sieraden altijd gelegeerd gebruikt en is het gehalte bij wet vastgesteld. Het legeren van platina is onder andere om een betere hardheid en elasticiteit te verkrijgen of om de kleur (licht) te beïnvloeden. Platina sieraden zijn kostbaarder dan witgouden sieraden.

Op grond van de Waarborgwet kennen we in Nederland een geaccepteerd gehalteteken voor platina: 950/1000 (duizendsten).

Consumentenbescherming

Al meer dan zes eeuwen worden er op gouden, zilveren en platina voorwerpen keurtekens aangebracht. Deze keurtekens behoren tot de oudste vormen van consumentenbescherming. Sinds 1986 is dit zelfs wettelijk vastgelegd in de Waarborgwet 1986. Deze garandeert dat een voorwerp met volgens de wet vastgestelde keurtekens, het juiste gehalte aan platina, goud of zilver bevat.

Ieder platina voorwerp met een gewicht vanaf 0,5 gram dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een geldig keurteken. Ook dit keurteken moet aan bepaalde wettelijke vereisten voldoen. Voor de Nederlandse kwaliteitseisen zijn krachtens de Waarborgwet twee tekens verplicht: het gehalteteken en het verantwoordelijkheidsteken.

Gehalteteken
Het gehalteteken wordt gebruikt om het soort en het gehalte van het edelmetaal uit te drukken.

Verantwoordelijkheidsteken
Aan de hand van een verantwoordelijkheidsteken kan afgeleid worden wie een artikel heeft gemaakt (meesterteken) of op de markt heeft gebracht (importeursteken).

Klik hier voor meer informatie over de Waarborgwet.

Onderhoud

  • Platina sieraden zijn te reinigen met een milde zeep en lauw water. Afdrogen met een zachte doek.
  • Berg je sieraden, als je ze niet draagt, met zorg op. Wikkel ze in een zachte doek en leg ze in een doosje, zodat ze niet met andere sieraden in aanraking komen en onnodige beschadigingen kunnen oplopen.
  • Laat je sieraden één keer per jaar door een goudsmid of juwelier nakijken. Hij of zij controleert het sieraad op tekenen van slijtage en kan zo voorkomen dat je het sieraad verliest of dat er een edelsteen loskomt. Een goudsmid of juwelier kan jouw sieraden bovendien professioneel reinigen. Je sieraden zijn na zo'n bezoekje aan de goudsmid of juwelier weer als nieuw.

Ga voor zekerheid bij de goudsmid of juwelier

Je goudsmid of juwelier kan al je vragen over platina beantwoorden en kan je helpen bij het bepalen van een sieraad van je keuze.

Bij een FGZ-aangesloten juwelier weet je zeker dat je betrouwbaar advies krijgt en aan het juiste adres bent voor reparatie en onderhoud.

Zoek hier een goudsmid of juwelier in jouw buurt.

Terug naar Kennisbank