Home >
Nieuws >
18e-eeuwse goudsmidswerkbank in Kristalmuseum

18e-eeuwse goudsmidswerkbank in Kristalmuseum

July 15, 2021

Het Kristalmuseum in Borculo heeft kortgeleden de hand weten te leggen op een grotendeels 18e-eeuwse goudsmidswerkbank met de bijbehorende gereedschappen. Dit atelier komt uit het familiebezit van de Amsterdamse juweliersfamilie Van Kooten, rond 1900 een van de toonaangevende Nederlandse juweliersbedrijven.

De firma Van Kooten is onder meer bekend door de collectie gouden sieraden in Nieuwe Stijl naar ontwerp van Bert Nienhuis, gefabriceerd tussen 1904 en 1914, die deel uitmaakt van de sieradencollectie van het Rijksmuseum te Amsterdam en de Jugendstil-collectie van het Hessische Landesmuseum te Darmstadt.

Deze sieraden werden door Louis van Kooten (1876-1949) aan deze antieke stavelij gemaakt. De werkbank kwam uit het bezit van de Dordtse goudsmid en voorouder Pieter Breedveld (1772-na 1807) en kwam via vererving binnen de familie bij zijn achterneef Lodewijk Willem van Kooten (1842-1900) terecht. Deze had zich na zijn opleiding bij de Amsterdamse juweliers Benten & Zonen en een 3-jarige Grand Tour naar Italië en Frankrijk, waar hij onder andere 2 jaar bij Castellani in Rome werkte, in 1868 als jonge goudsmid en juwelier op de Amsterdamse Nieuwendijk gevestigd.

Het is uniek dat een dergelijk goudsmidsequipment uit het einde van de 18e-eeuw nog zo volledig en in perfecte staat bewaard is gebleven en dat Louk van Kooten (1946) bereid was deze collectie aan dit museum te schenken. Hij verwacht dat hiermee deze fraaie antieke goudsmidsapparatuur voor komende generaties goed bewaard kan worden.

Deze zeer interessante objecten worden als vast onderdeel tentoongesteld vanaf juli 2021 bij het Kristalmuseum, Burgemeester Bloemersstraat 1, te 7271DA Borculo, als passende aanvulling op de mineralencollectie.

www.kristalmuseum.nl

Terug