Home >
Nieuws >
20 miljoen dollar Jacob & Co. Billionaire onthuld in Genève

20 miljoen dollar Jacob & Co. Billionaire onthuld in Genève

March 28, 2023

Drie en een half jaar speurde horlogehuis Jacob &Co. over de hele wereld naar uitzonderlijk grote en hoogwaardige gele diamanten om de 18-karaats gouden Billionaire Timeless Treasure te voltooien. Het duurste horloge van de Geneva Watch Week is eind maart onthuld.

880 karaat ruwe gele diamanten werd na duizenden uren slijpen 216,89 karaat in Asscher slijpvorm. De 425 edelstenen vormen een mozaïek in kleine afmetingen en toch ongekende schaal. De Fancy Yellow en Fancy Intense Yellow kleur van de diamanten wordt versterkt door de unieke groene gloed van tsavorieten. De Billionair skeleton tourbillon is versierd met nog eens 57 gele baguette-geslepen diamanten.

Museumwaardig
Een museumwaardig uurwerk, net als het prijskaartje. De Billionaire Timeless Treasure is een van de duurste uurwerken ooit gemaakt. Elk van de 20 miljoen dollar staat voor onberispelijke kwaliteit, vaardigheid en de inspiratie door het onmogelijke. De Billionaire Timeless Treasure is een ongekende prestatie. Nooit eerder was er een uurwerk dat zo rijkelijk was gezet, met zoveel hoogwaardige en grote gele diamanten. Nooit eerder is er met zo veel geduld resoluut gezocht naar kwaliteit en kleurconsistentie. Nooit eerder zijn de stenen op zo'n hoog niveau geslepen in de Asscher slijpvorm en in zulke grote hoeveelheden voor een enkel stuk.

Voor de productie van Billionaire Timeless Treasure was de inspanning nodig van tien medewerkers om de edelstenen te zoeken, sorteren en snijden. Nog vijftien om de geelgouden roosterstructuur te maken, te zetten en het uurwerk te omhullen. Aanvankelijk leek het een onbegonnen project; de hand te leggen op zo veel edelstenen van zo’n zeldzame kleur en grootte en vervolgens alle edelstenen te laten voldoen aan de eisen, de kleur te behouden na het snijden en ze allemaal te snijden zodat ze zouden passen in het geelgoud. Jacob & Co. daagde zichzelf uit als nooit tevoren.

Zeldzaam
Gele diamanten lijken in niets op witte diamanten. Ze zijn veel duurder, vooral die van de grootte die nodig was voor de Billionaire Timeless Treasure. Om de laatste 216,89 karaat te bereiken startte Jacob &Co. met 880 karaat ruwe diamanten. Geen van de stenen werd afgewezen vanwege de prijs, maar alleen vanwege de kleur en de helderheid die na het snijden zouden zijn verdwenen. Uit ruwe witte diamant worden tientallen of honderden edelstenen geslepen. Voor de Billionaire Timeless Treasure waren dat er telkens één, twee of hooguit drie. Meerdere keren werd er weken gewerkt zonder resultaat.

Het proces van het snijden in Asscher-vorm was een andere uitdaging. De vierkante vorm met hellende hoeken, eigenlijk meer een achthoek, vereist 57 facetten en vereist veel grotere ruwe diamant dan de bekende briljantslijpvorm.

Omdat het onmogelijk was om de kleurintensiteit te behouden met gele diamanten van deze afmetingen, gebruikte Jacob &Co. een van zijn favoriete edelstenen, tsavoriet. Deze zeldzame groene granaat biedt de Billionaire Timeless Treasure extra leven, extra reliëf en een ongeëvenaarde edelsteensamenstelling. 76 exemplaren zijn in smaragd- en vliegervorm gesneden om het kaliber JCAM39 te omringen. De Billionaire Timeless Treasure bevat 297 gram geelgoud.

De Billionaires van Jacob & Co.
De eerste Billionaire maakte Jacob & Co. in 2015 als maatwerkhorloge. De vervaardiging van dit uurwerk nam enkele jaren in beslag. Het vinden, sorteren, snijden en voorbereiden van 239 smaragd geslepen diamanten was een onderneming van ongelooflijke proporties, net als de prijs van USD 18 miljoen. Met 424 diamanten van in totaal 161 karaat ging de Billionaire II nog verder; het uurwerk kwam vooral onder de aandacht door de filigrain structuur gezet met 57 baguette-geslepen diamanten, een ongekende prestatie. Dit maakte de weg vrij voor de Billionaire III met 714 witte baguette-geslepen diamanten in een beperkte oplage van 18 stuks. Billionaire III Diamonds and Rubies opende nog een andere deur in het repertoire van de collectie met een flens, uurwerk en kroonset met in totaal 134 robijnen. Dit unieke stuk introduceerde een vleugje kleur in de succesvolle serie. Er zijn op dit moment in totaal 21 Billionaires gemaakt die op één na allemaal verkocht zijn.

www.jacobandco.com

Terug