Home >
Nieuws >
Bell & Ross BR 03-A, de subtiele metamorfose van een icoon

Bell & Ross BR 03-A, de subtiele metamorfose van een icoon

October 18, 2023

Blijvende verandering. Deze paradox vat perfect het proces samen dat leidde tot de creatie van het nieuwe Bell & Ross BR 03-A horloge. Maar wat maakt het nieuw? Ondanks de gelijkenis met de originele BR 03, maakt dit horloge in werkelijkheid meerdere vorderingen. Het is een discrete metamorfose die een diepe verschuiving markeert.

Een luchtvaarterfenis
De BR 03 collectie, het middelpunt van het Bell & Ross assortiment, is een synthese van de identiteit van het Maison en symboliseert haar stijl. Sinds 2006 is de BR 03 een vaste pijler van het merk Bell & Ross. Het iconische ontwerp is rechtstreeks geïnspireerd op de cockpit van een vliegtuig, met het Maison voortbouwend op haar grondbeginsel van functionaliteit door middel van het iconische "afgeronde vierkant, vier-schroef" ontwerp dat voor het eerst verscheen in 2005 met de BR 01. Of het nu gaat om het omarmen van een vintage look, het cultiveren van eenvoud, het nemen van de hoge weg van verfijning of het verkennen van nieuw esthetisch terrein, de BR 03 heeft zijn status als icoon verdiend.

Een instrument voor professionele piloten
Vanaf het begin, sinds het begin in 1994, heeft Bell & Ross ervoor gekozen om deel uit te maken van de luchtvaartwereld, door te werken aan de behoeften van professionals als het ging om precisie, leesbaarheid en functionaliteit door middel van echte instrumenten horloges.

Een iconisch ontwerp
Tien jaar later, nadenkend over het snelgroeiende succes van het merk, nam Bell & Ross de beslissing om een model te ontwerpen dat deze filosofie op zichzelf kon belichamen, met een stijl die gemakkelijk herkenbaar was. De BR 01 werd gelanceerd in 2005: het eerste Bell & Ross horloge met een vierkante kast met een imposante breedte van 46mm. Met zijn strakke design geïnspireerd op de cockpit van een vliegtuig, verankerde dit iconische stuk het merk meteen in een terrein van tijdloze expressie. Om de Bell & Ross identiteit toegankelijk te maken voor iedereen, namelijk door kleinere afmetingen aan te nemen, kreeg de BR 03 collectie in 2006 vorm in een 42mm formaat. In 2023 is de nieuwe BR 03-A opnieuw uitgevonden met een 41mm kast zodat alles evolueert, maar niets verandert.

Een nieuwe dimensie
In de wereld van het ontwerpen van horloges betekent het vergroten of verkleinen van een kast met een enkele millimeter een belangrijke ontwikkeling. Wanneer de esthetiek van een icoon wordt veranderd, bestaat altijd het risico dat de essentie van het ontwerp verloren gaat, samen met de kwaliteiten die de kracht en het succes ervan uitmaken. Elke millimeter telt. Het hermodelleerproces vormt een echte uitdaging, en nog meer als het gaat om een iconisch stuk: ontwerpers beginnen vaak liever met een lege lei dan een iconisch model aan te passen. "Met de BR 03-A hebben we de proporties van de collectie veranderd in plaats van de codes", legt Bruno Belamich, medeoprichter en creatief directeur van Bell & Ross, uit. "Onze ambitie was om de identiteit te behouden die de BR 03 zo succesvol maakte, terwijl we hem aanpasten aan de tijd en zijn wenselijkheid behielden."

Het verschil van 1mm
Bell & Ross besloot het horloge te herzien zodat het volledig zou voldoen aan de verwachtingen van de horlogeliefhebbers van vandaag. Door van 42mm naar 41mm te gaan, verandert de kleinere kastmaat resoluut de visuele afwerking van het horloge. In staat om schijnbaar onbelangrijke details te detecteren, neemt het oog deze kleinere afmetingen onmiddellijk waar. Hetzelfde geldt voor de dunnere lugs: 4 mm in vergelijking met 4,5 mm voorheen, met een nieuw faceteffect. De verandering komt ook tot uiting in de afgeronde hoeken van de kast die zachter zijn gemaakt en de wijzers die zijn aangepast.

Ontwerp en techniek
Naast deze designveranderingen wordt de evolutie van de BR 03 benadrukt door een smallere, meer verfijnde rubberen band en vooral door de keuze voor een automatisch uurwerk met betere prestaties. Dankzij het BR-CAL.302 kaliber kan de drager genieten van een verlengde gangreserve van 52 uur. Dit langere venster betekent dat het horloge het hele weekend kan blijven liggen en dat de drager het twee dagen later nog steeds perfect functioneert en de exacte tijd aangeeft.

De nieuwe BR03 collectie
Het nieuwe BR 03 horloge voegt zich bij een complete collectie die al verschillende modellen omvat, allemaal aangedreven door het nieuwste BR-CAL.302 automatische uurwerk en waterbestendig tot 100m.
De nieuwe BR 03-A collectie presenteert 6 iconische ontwerpen die in een nieuw jasje zijn gestoken: drie modellen met een zwarte keramische kast en drie versies in gepolijst staal. De collectie wordt gecompleteerd door twee nieuwe uurwerken: een model met een koperen wijzerplaat en een versie in kakikleurig keramiek.

Een zwarte keramische kast
Drie van de modellen cultiveren de wortels en originele esthetiek van het merk, met een zwarte kast met professionele (Black Matte), volledig zwarte (Phantom) en neo-retro (Heritage) versies die trouw zijn aan de principes van luchtvaartinstrumenten.

Een metalen kast
Drie versies in gepolijst staal - Black Steel, Blue Steel en Golden Heritage - spelen de moderniteitskaart met respectievelijk een zwarte, blauwe en bruine wijzerplaat (de laatste is een nieuwe tint voor Bell & Ross), en bieden een on-trend, neo-retro look.

Een koperen wijzerplaat
De BR 03-A Copper presenteert een verleidelijke koperen wijzerplaat, verkregen door galvanisatie en onderbroken door gegraveerde en zwart geschilderde cijfers en indexen die een subtiel diepte-effect creëren. De wijzerplaat wordt versterkt door twee metallic blauwe wijzers die deze versie van de BR 03-A een ultramodern retro tintje geven.

Een militair groene wijzerplaat
Tot slot combineert de BR 03-A Military Ceramic een matzwarte keramische kast met een kaki wijzerplaat. Dit krachtige stuk is gedurfd en dynamisch gepositioneerd in het kielzog van de militair geïnspireerde uurwerken die de stijl van Bell & Ross horloges hebben bepaald sinds het ontstaan van het merk.

www.bellross.com

Terug