Home >
Nieuws >
Boekentip: Diamant, Koning der Edelstenen

Boekentip: Diamant, Koning der Edelstenen

May 25, 2021

Geen edelsteen die zo tot de verbeelding spreekt als de diamant. Edelsteenkundige George Hamel heeft er in de afgelopen vijftig jaar honderdduizenden onder ogen gehad. Binnenkort verschijnt zijn boek Diamant, Koning der Edelstenen, vol verhalen over diamant. Interessant leesvoer voor alle liefhebbers van deze bijzondere edelsteen!

Wat is diamant eigenlijk, waar wordt de steen gevonden en hoe wordt deze gedolven? Wat bepaalt de waarde en hoe onderscheidt je vals van echt? In tien hoofdstukken – diamant heeft tenslotte hardheid 10 – wordt de lezer van het boek meegenomen in de wondere wereld van deze edelsteen.

Het vak

Vijftig jaar geleden leerde George zijn vak bij een bekend diamantbedrijf in Amsterdam. “Dat was in de tijd dat De Beers nog 80% van de productie van ruwe diamant in handen had”, vertelt hij. “In Amsterdam werd nog geslepen voor de export: het Amsterdams fabricaat had immers wereldfaam. Synthetische diamant werd alleen in de industrie toegepast. De eerste kunstmatig gekleurde diamanten verschenen op de markt en lasertechnieken om diamant te zagen deden hun intrede.”

Veel veranderd

Er is in die vijftig jaar veel veranderd. De Beers heeft zijn hoofdkantoor vanuit Londen verplaatst naar Botswana en moet de markt delen met andere producenten. Zirkonia en moissaniet verschenen als diamantimitaties. Er ontstond ophef over zogenaamde ‘bloeddiamanten’. Geslepen synthetische diamant kwam op de markt, veelal onder de naam ‘lab grown’ en nieuwe behandelingen van diamant zagen het licht.

Passie overbrengen

“Ik heb nu de verhalen over de eigenschappen van diamant op papier gezet”, zegt George. “En die over de winning, vindplaatsen, bewerking, handel, waardebepaling, certificering, het onderscheid vals of echt, plus de geschiedenis van de Koning der edelstenen, waarin Amsterdam een prominente plaats inneemt. Het is lang geleden dat er in het Nederlands een boek is verschenen op dit vakgebied. Diamant, Koning der Edelstenen is bedoeld voor juweliers, goudsmeden én voor hun klanten en alle andere liefhebbers van deze bijzondere edelsteen. Ik hoop met dit boek de passie die ik mijn hele leven al heb voor dit mooie vak op de lezers over te brengen!”

Bestellen

Het boek is tot 1 september op voorintekening te bestellen bij Cursus & Training Zadkine Vakschool Schoonhoven: l.t.m.vanrens@zadkine.nl à € 24,50 (zolang de voorraad strekt). Daarna is het in de winkel en via internet te koop voor € 29,50.

Terug