Home >
Nieuws >
DIVA Antwerpen weer geopend voor publiek

DIVA Antwerpen weer geopend voor publiek

March 23, 2023

Vanaf vrijdag 24 maart zijn de deuren van het museum DIVA Antwerp weer open voor het publiek. DIVA heeft de voorbije maanden gebruikt voor een ingrijpende renovatie waardoor tentoonstellingszalen tijdelijk moesten sluiten. Inmiddels kunnen bezoekers weer naar binnen om alles te weten te komen over diamant en edelmetaal.  

De vaste expo in DIVA is niet alleen vernieuwd, maar ook letterlijk van richting veranderd. De bezoeker start nu in de gloednieuwe grondstoffenzaal waar hij te weten komt waar diamanten en edele metalen vandaan komen. Hij leert ook over begrippen zoals 'fair mining' en 'urban mining' en kan tal van nieuwe aanwinsten bewonderen.

Vaste expo ‘DIVA, a Brilliant Story’
In zeven thematische zalen ontdekt de bezoeker de verschillende fases van een juweel of zilverwerk. Hij ziet hoe diamanten worden gedolven, hoe zilversmeden te werk gaan en komt meer te weten over het kunstige vakmanschap en het gebruik van deze prachtige voorwerpen. In het museum kan de bezoeker 650 diamanten, juwelen en zilveren objecten bewonderen van de 15de eeuw tot vandaag.

Nieuwe topstuk Vlaamse Gemeenschap
Een elfdelig zilveren toiletensemble met Brusselse merken uit de periode tussen 1676 en 1725 is een van de absolute blikvangers in de nieuwe vaste expo van DIVA. Dit voor de Zuidelijke Nederlanden uiterst zeldzaam ensemble werd door de Vlaamse Gemeenschap met middelen uit het topstukkenfonds aangekocht. Onderdelen van dergelijke serviezen werden vaak gesmolten of raakten doorheen de tijd verspreid. Dit unieke voorbeeld omvat naast vijf dozen en een bekken ook twee borstels, een zilveren toiletspiegel en een handschoenblad, een zogenaamde gantière.

DIVA voegde het toiletensemble toe aan de derde thematische zaal, het Boudoir, waar men zich klaarmaakt voor een diner of avondje uit. Voordat de fonkelende juwelen werden aangedaan, onderscheidde de elite uit de 18de en 19de eeuw zich door ‘toilet te maken’. Ze wasten zich met behulp van een lampetkan en een waskom, trokken schone kleren aan die pasten bij het moment van de dag en gebruikten geurwater of parfum. Zichtbare make-up was ongepast in die periode. Naar het voorbeeld van het Franse hof werd er wel poeder en rouge (blush) gebruikt.

DIVA’s aanwinsten
Sinds de opening van DIVA in 2018 werd de collectie van DIVA aangevuld met diverse bijzondere aanwinsten, zowel via aankoop als schenking en bewaargeving door de vzw Sint-Augustinus, het Bisdom Antwerpen, de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Gemeenschap. DIVA heeft bijvoorbeeld de sectie juwelen uitgebreid met voorbeelden uit art nouveau en art deco, en ook van hedendaagse ontwerpers.

www.divaantwerp.be

Terug