Home >
Nieuws >
Estrela de FURA 55.22: één van de grootste robijnen ooit gevonden wordt geveild

Estrela de FURA 55.22: één van de grootste robijnen ooit gevonden wordt geveild

April 11, 2023

Toen FURA Gems in september 2022 de ontdekking van 's werelds grootste topkwaliteit robijn ooit aankondigde, domineerde het nieuws de krantenkoppen over de hele wereld. De edelsteen, met een gewicht van maar liefst 101 karaat en opgegraven uit de robijnmijn van FURA in Mozambique in juli 2022, werd vervolgens Estrela de FURA genoemd. De robijn wordt op 8 juni geveild in New York.

Zelfs in zijn ruwe, ongerepte staat werd de Estrela de FURA door experts al beschouwd als een uitzonderlijke schat van de natuur vanwege zijn fluorescentie, uitstekende helderheid en levendige rode tint, bekend  als 'duivenbloed' - een kleur die  traditioneel alleen wordt geassocieerd met Birmese robijnen.

Uitzonderlijk zeldzaam
Nu, zeven maanden na de aankondiging is de Estrela de FURA 55.22 officieel door Sotheby’s in Hong Kong aan de wereld onthuld. Met een gewicht van 55,22 karaat is deze uitzonderlijk zeldzame Mozambikaanse robijn de grootste van edelsteenkwaliteit die ooit op een veiling is verschenen. De combinatie van de rijke verzadiging van kleur, onaangetast door warmtebehandeling, het kristallen uiterlijk, de onvergelijkbare grootte en de geschatte waarde van € 30 miljoen, zorgt ervoor dat de Estrela de FURA 55.22 de meest waardevolle robijn is die ooit op de markt is gekomen.

Na een eerste reeks onderzoeken begin dit jaar van het 101 karaats ruwe kristal werd Estrela de FURA meesterlijk gesneden en gefacetteerd door een team van ambachtslieden. De ruwe steen is getransformeerd tot een prachtige kussenvormige steen in, volgens een rapport van het Zwitserse Gemmologische Instituut (SSEF), levendige rode tinten als gevolg van meerdere interne reflecties. Het rapport stelt verder det een natuurlijke robijn uit Mozambique van deze grootte en kwaliteit als zeer zeldzaam kan worden beschouwd en dus een uitzonderlijke schat van de natuur is. De edelsteen is zeer rijk aan chroom waardoor deze, wanneer blootgesteld aan ultraviolet licht, zoals zonlicht, een vurig rode fluorescentie uitstraalt, alsof hij van binnenuit  wordt verlicht.

Geschatte waarde € 30 miljoen
De robijn is een van de meest gewilde gekleurde edelstenen geworden in een tijd waarin kleur de wereld van juwelen domineert en zeldzaamheid de markt drijft. Robijnen als deze zijn buitengewoon zeldzaam, met slechts twee voorbeelden die ooit de grens van $ 15 miljoen op een veiling hebben doorbroken. De Estrela de FURA 55.22 is klaar om geschiedenis te schrijven en zal de Sunrise Ruby overtreffen, een 25,59 karaats robijn van Birmese oorsprong die in 2015 voor $ 30,3 miljoen ($ 1.185.451 per karaat) werd verkocht bij Sotheby’s Genève.

De nieuwe reis van de steen begint in Hong Kong bij Sotheby’s, waarna vervolgens een wereldwijde tournee zal beginnen met tentoonstellingen gepland in Taipei, China, Singapore, Genève en Dubai. Uiteindelijk zal de steen schitteren tijdens Sotheby's Magnificent Jewels veiling in New York op 8 juni.

FURA Gems is uiteraard ongelooflijk trots op de ontdekking van Estrela de FURA. “Belangrijke edelstenen zoals deze zijn heel zeldaam en een prachtig gefacetteerde edelsteenachtige robijn van 55,22 karaat is bijna ongehoord. Met de diepgaande analyse en onderzoek van de steen via het proces van snijden en polijsten hebben we met de grootste zorg en respect aan de robijn gewerkt. Het was een monumentale prestatie om de de uiteindelijke Estrela de FURA 55.22 te voltooien.

Mijnbouw van robijnen in Mozambique
De robijnmijnbouw in Mozambique heeft een lange, rijke geschiedenis met de eerste belangrijke ontdekkingen van robijnafzettingen in de jaren 1960.  Het was echter pas in de vroege jaren 2000 dat de winning van robijn in Mozambique echt in een stroomversnelling kwam met de ontdekking van de Montepuez robijnafzetting in het noorden van het land, waar het Estrela de FURA ruwe kristal werd gevonden. De beste van deze robijnen uit Mozambique worden gekenmerkt door een uitstekende transparantie en rijke kleur, wat resulteert in een buitengewone algehele kwaliteit. De Montepuez robijnafzetting  is een van de grootste ter wereld en trekt aanzienlijke belangstelling van internationale mijnbouwbedrijven.  

FURA Gems
FURA Gems Inc. is een jong kleuredelsteenmijnbouw- en marketingbedrijf opgericht in 2017. FURA heeft zijn hoofdkantoor in Dubai en heeft meer dan 1.200 werknemers op verschillende continenten. Het is de eerste echt baanbrekende, creatieve en ethische onderneming die het hele spectrum van gekleurde edelstenen bestrijkt. FURA heeft drie mijnbouwactiviteiten in Colombia, Mozambique en Australië, die respectievelijk smaragden, robijnen en saffieren delven. Het is een snelgroeiende kleuredelsteenmijnbouwbedrijf met als enige doel de stabiliteit en traceerbaarheid van ethisch gedolven gekleurde edelstenen van ruw tot detailhandel te garanderen.

FURA Gems zal een deel van de opbrengst van de verkoop van de robijn besteden aan het opzetten van de Fura Training Academy om de gemeenschap waar het actief is in Mozambique te ondersteunen. De belangrijkste doelstelling is het bevorderen van de toegang tot gekwalificeerd onderwijs en technische training voor de lokale bevolking in verschillende werkstromen zoals mijnbouw, timmerwerk, engineering en landbouw om een duurzaam inkomen te genereren.

www.furagems.com

Terug