Home >
Nieuws >
Estrela de FURA 55.22 geveild voor meer dan 34 miljoen dollar

Estrela de FURA 55.22 geveild voor meer dan 34 miljoen dollar

June 28, 2023

De veiling van ’s werelds grootste robijn van edelsteenkwaliteit, de Estrela de FURA 55.22, bij Sotheby’s leverde in juni een bedrag op van USD 34,8 miljoen. Een wereldrecord voor welke gekleurde edelsteen dan ook die ooit op een veiling is verkocht. De ontzagwekkende steen, met een gewicht van 101 karaat, werd in juli 2022 ontdekt in een robijnmijn van FURA Gems in Mozambique.

Zelfs in ruwe staat werd de Estrela de FURA door experts al beschouwd als een uitzonderlijke schat van de natuur vanwege zijn fluorescentie, uitstekende helderheid en levendige rode tint, bekend als 'duivenbloed' - een kleur die normaal gesproken alleen wordt geassocieerd met Birmese robijnen. Robijnen van deze omvang en betekenis zijn buitengewoon zeldzaam, aldus FURA Gems, met slechts twee voorbeelden die de grens van USD 15 miljoen op de veiling hebben overschreden. Het vorige record stond op naam van de 'Sunrise Ruby', een Birmese steen van 25,59 karaat die in 2015 voor USD 30,3 miljoen werd verkocht.

Na onderzoeken begin dit jaar van het 101-karaats ruwe kristal werd de Estrela de FURA meesterlijk gesneden en gefacetteerd door een team van ambachtslieden. De ruwe steen is getransformeerd tot een prachtige kussenvormige steen, volgens een rapport van het Zwitserse Gemmologische Instituut (SSEF) in levendige rode tinten als gevolg van meerdere interne reflecties. Het rapport stelt verder dat een natuurlijke robijn uit Mozambique van deze grootte en kwaliteit als zeer zeldzaam kan worden beschouwd.

Mijlpaal
De veiling van de Estrela de FURA is een enorme mijlpaal in de geschiedenis van FURA Gems, zegt Dev Shetty, oprichter en CEO van het bedrijf. “In slechts vijf jaar hebben we een buitengewone groei doorgemaakt, met als hoogtepunt het wereldrecord tijdens de veiling van de Estrela de FURA 55.22. Een historische moment waar we erg trots op zijn en de erkenning voor de enorme inzet van ons team.”

FURA Gems zal een deel van de opbrengst van de verkoop van de robijn besteden aan het opzetten van de Fura Training Academy om de gemeenschap waar het actief is in Mozambique te ondersteunen. De belangrijkste doelstelling is het bevorderen van de toegang tot gekwalificeerd onderwijs en technische training voor de lokale bevolking in bijvoorbeeld mijnbouw, timmerwerk, engineering en landbouw om een duurzaam inkomen te genereren.

FURA Gems
FURA Gems Inc. is een jong kleuredelsteenmijnbouw- en marketingbedrijf, opgericht in 2017. FURA heeft zijn hoofdkantoor in Dubai en meer dan 1.200 werknemers op verschillende continenten. FURA heeft drie mijnbouwactiviteiten, in Colombia, Mozambique en Australië, die respectievelijk smaragden, robijnen en saffieren delven. Het is een snelgroeiend kleuredelsteenmijnbouwbedrijf met als doel de stabiliteit en traceerbaarheid van ethisch gedolven gekleurde edelstenen van ruw tot detailhandel te garanderen.

www.furagems.com

Terug