Home >
Nieuws >
Frederique Constant & seconde/seconde/ tonen Slimline Moonphase met vleugje humor en Franse ‘folie’

Frederique Constant & seconde/seconde/ tonen Slimline Moonphase met vleugje humor en Franse ‘folie’

February 26, 2024

Frederique Constant is trots op het feit dat het een echte Zwitserse horlogemaker is die zijn eigen bewegingen maakt en horloges met de hand in elkaar zet. Toch wordt dit niet altijd duidelijk uitgelicht. Het merk vroeg de Franse kunstenaar seconde/seconde/ om een manier te vinden om deze boodschap over te brengen in zijn eigen kenmerkende, brutale stijl. Misschien ging hij daarbij een beetje te ver. Het resultaat zijn twee speciale limited editions van de Slimline Moonphase Date Manufacture - één in staal, in een beperkte oplage van 100 stuks, en de tweede in staal met een roségoudkleurige kroon en wijzerplaatelementen, in een beperkte oplage van 10 stuks.

Romaric André zit ergens tussen een commentator, komiek, horlogehacker en guerrilla artiest, en is beter bekend onder zijn alias seconde/seconde/. In een paar jaar tijd is seconde/seconde/ een begrip geworden voor veel horlogeverzamelaars. Van het bewerken van vintage horloges met speelse elementen tot het samenwerken met merken van allerlei afmetingen en prijssegmenten: seconde/seconde/ vond in de horloge-industrie een perfecte en ietwat onaangeroerde speeltuin waarin hij zijn twee passies kon combineren: satire en horlogemakerskunst.

Over zijn eerste samenwerking met Frederique Constant zei Romaric André: "Als horlogeliefhebbers zijn we op zoek naar perfectie... maar als het te perfect wordt, betreuren we het gebrek aan gevoel, aan verbondenheid met de ‘ambachtelijke roots' van het horlogemaken. Dat geldt ook in het leven, waar de zoektocht naar perfectie soms in strijd is met onze menselijke natuur en schoonheid. Ik praat graag over onze tegenstellingen als sociale lichamen, en ik denk dat dit horloge iets van die bipolariteit weerspiegelt die we allemaal in ons dragen.”

Niels Eggerding, CEO van Frederique Constant, voegde hieraan toe: "Het dynamische en innovatieve karakter van Romaric vormt een ware inspiratiebron en geeft onze samenwerking een frisse en ontwrichtende boost. Hij staat bekend om het aansturen van krachtige en creatieve initiatieven binnen de sector en heeft terecht zijn reputatie verdiend. We voelen ons bevoorrecht om met hem samen te werken aan het ontwerp van een van de meest succesvolle Manufacture-kalibers ooit geproduceerd door ons merk. We delen zijn engagement voor ontwrichting en waarderen de gewaagde provocaties die Romaric heeft verwerkt in het opvallende design van de Slimline Moonphase Date Manufacture. Samen beginnen we aan een reis die innovatie viert, grenzen verlegt en nieuwe normen stelt in vakmanschap.”

Voor zijn eerste samenwerking met Frederique Constant wilde seconde/seconde/ de aandacht vestigen op wat hij beschouwt als de grootste kracht (en misschien wel frustratie) van het merk: het met de hand in elkaar zetten van de horloges. Het resultaat is een eigenzinnige en ietwat chaotische versie van een van de meest iconische horloges van Frederique Constant uit de ‘Manufacture’-collectie, de Slimline Moonphase Date. Het duo besloot om twee limited editions te maken: een van slechts 10 stuks met roségouden accenten op de kast en wijzerplaat - een primeur voor het model - uitsluitend verkrijgbaar via de online boutique van Frederique Constant, en een tweede editie van 100 stuks in staal verkrijgbaar bij erkende Frederique Constant retailers over de hele wereld.

Op het eerste gezicht, en van een afstand, lijkt de Slimline Moonphase Date Manufacture volkomen normaal. De fijn gepolijste driedelige roestvrijstalen kast van 42 mm, de subtiel glinsterende matzilveren wijzerplaat en de harmonieuze maanfase en datumweergave zijn allemaal aanwezig. Maar als we iets dichterbij komen, zien we dat niets is zoals het lijkt. Op de exclusieve onlineversie hebben de kroon, wijzers en uurmarkeringen een roségouden tint die contrasteert met de koele stalen en zilveren elementen. En dat is nog maar het begin.

Er is duidelijk iets niet in orde met de wijzerplaat. De uurmarkeringen zien er vreemd en ongelijkmatig verdeeld uit. Het logo en de datumaanduiding lijken met de hand geschreven. Zelfs de maan en sterren van de maanfaseschijf ogen ongelijk en met de hand getekend. Voor seconde/seconde/ is het echter heel logisch: hij wilde het handgemaakte aspect van de Slimline Moonphase Date Manufacture van Frederique Constant benadrukken door er wat menselijke fouten en ongelijke typografie in te verwerken, met de hand getekend natuurlijk. En dat terwijl de onderdelen zelf perfect met de hand zijn gemaakt en bewerkt.

De opengewerkte achterzijde van de kast is voorzien van een soort disclaimer die deze verrassende en unieke samenwerking perfect samenvat: “How do we tell the world that manual-assembly is at the core of our Manufacture? We asked artist seconde/seconde/. He took it too far”. Onder de boodschap is het automatische inhouse kaliber FC-705 te zien, compleet met perlage-versiering op de plaat, côtes de Genève op de brug en blauwe schroeven. De in twee richtingen draaiende rotor windt de hoofdveer efficiënt op en biedt een gangreserve van 38 uur.

Wie zei dat professionele horlogemakerij niet een beetje speels kan zijn?

www.frederique-constant.com


OVER FREDERIQUE CONSTANT

LIVE YOUR PASSION!
FrederiqueConstant is een Zwitserse horlogefabrikant uit Genève, opgericht in 1988. Hetmerk vierde in 2023 zijn 35-jarig bestaan en blijft zijn expertise op hetgebied van horlogemaken continu uitdragen met één doel voor ogen: Zwitserseluxe horloges aanbieden tegen een redelijke prijs. Door de jaren heen staatFrederique Constant bekend om zijn creativiteit en inventiviteit, maar nog meerom zijn mechanische vernuft en pragmatisme.

FrederiqueConstant is ontstaan uit de gedeelde passie van een onafhankelijkondernemersechtpaar, Aletta en Peter Stas, schreef zijn eigen regels, en sloegzo een pad in waar niemand zich eerder had gewaagd. Nu kan het merk trots eenassortiment quartz en mechanische modellen aanbieden - en nog belangrijker, eencollectie van 31 kalibers ontworpen, ontwikkeld en in elkaar gezet in zijneigen Manufacture in Plan-les-Ouates in Genève. Deze bewegingen zijn onderandere Tourbillon, Perpetual Calendar en Flyback Chronograph complicaties,evenals de Monolithic, een type echappement nooit eerder gezien inhorlogemakerij gemaakt uit een enkel stuk silicium, tikkend met een snelheidvan 40 Hz.

FrederiqueConstant heeft momenteel bijna 3.000 verkooppunten in 120 landen. Om zijninternationale uitbreiding voort te zetten en nieuwe synergieën te creëren,maakt de Frederique Constant Group (Frederique Constant, Alpina Watches,Ateliers de Monaco) sinds 2016 deel uit van de Japanse groep Citizen.

 Terug