Home >
Nieuws >
Ruim 7 miljoen voor armbanden Marie-Antoinette

Ruim 7 miljoen voor armbanden Marie-Antoinette

November 11, 2021

Bij Christie’s in Genève zijn op 9 november twee historische armbanden van de Franse koningin Marie-Antoinette geveild voor een totaalbedrag van ruim 7 miljoen euro. Het veilinghuis had de opbrengst ingeschat op 2 tot 4 miljoen. De armbanden, uit ca. 1776, zijn elk ingelegd met 112 diamanten.

Marie-Antoinette (1755-1793) behoeft geen introductie. Ze was de laatste koningin van Frankrijk tot in 1789 de revolutie uitbrak. Samen met haar echtgenoot, koning Lodewijk XVI, werd ze in 1793 voor hoogverraad veroordeeld tot de guillotine.

Haar stijl definieert de unieke esthetiek van Versailles: weelderig en vorstelijk, maar toch jeugdig en romantisch. Het is bekend dat de koningin haar juwelen zelf zorgvuldig in katoen wikkelde, met de bedoeling ze buiten het revolutionaire Frankrijk te bewaren. Veel van haar juwelen kwamen pas eeuwen later weer boven water.

De koninklijke herkomst van de sieraden is onweerlegbaar; niet alleen is hun erfgoedlijn vanaf 1776 ononderbroken en traceerbaar, de armbanden zijn ook te zien in twee beroemde schilderijen.

Foto's sieraden: Christie’s Images Ltd. 2021
Foto Marie Antoinette: Elisabeth Louise Vigée-LeBrun, Public domain, via Wikimedia Commons
Terug