Home >
Nieuws >
Sotheby's veilt grootste zwarte diamant ter wereld

Sotheby's veilt grootste zwarte diamant ter wereld

February 10, 2022

Veilinghuis Sotheby’s heeft de Enigma, een 555.55 crt Fancy Black Diamond, geveild voor een bedrag van ruim € 3.750.000. De uiterst zeldzame zwarte diamant is zo’n miljard jaar oud en heeft mogelijk een buitenaardse oorsprong.

De Enigma is een prachtige en uiterst zeldzame carbonado type zwarte diamant, met een gewicht van maar liefst 555,55 crt. Daarmee overtreft de diamant veruit het gewicht van zowel de Grote Ster van Afrika (530,2 crt) als het Gouden Jubileum (545,67 crt), waardoor het niet alleen een van de grootste fancy zwarte natuurlijke kleurdiamanten ter wereld is, maar ook de grootste gefacetteerde diamant die ooit op de veilingmarkt is verschenen.

Wat maakt carbonado diamant zo’n unieke steen? In tegenstelling tot de meeste diamanten die diep in de aarde zijn gevormd, worden carbonados gevonden in alluviale, sedimentaire afzettingen, dicht bij of op het aardoppervlak. Dit, en hun specifieke minerale samenstelling, suggereert een mogelijke buitenaardse oorsprong, hetzij van meteorische inslagen of van diamanthoudende asteroïden die met de aarde botsen.

De diamant weegt zo’n 111 gram en is ongeveer zo groot als een computermuis. De steen wordt meer als kunstobject, dan als traditionele diamant gezien. Volgens Sotheby’s is het de grootste zwarte diamant ter wereld.

www.sothebys.com, www.nos.nl

Terug