Home >
Nieuws >
Swatch opent flagshipstore in P.C. Hooftstraat en introduceert nieuwe collectie

Swatch opent flagshipstore in P.C. Hooftstraat en introduceert nieuwe collectie

August 1, 2023

Op 29 juli opende Swatch een gloednieuwe zaak in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Dit is de tweede winkel van het Zwitserse horlogemerk in de hoofdstad, en naast de Swatch-winkels in Rotterdam en Utrecht is dit de vierde in Nederland. Kunstenaar Enzo Pérès-Labourdette maakte voor de nieuwe winkel een kunstwerk geïnspireerd op de stad Amsterdam. Naast de opening van de nieuwe flagshipstore lanceerde Swatch ook de BIOCERAMIC WHAT IF? Collectie.

In het hart van de Amsterdamse P.C. Hooftstraat, omringd door fashion en allure, opende Swatch afgelopen zaterdag de deuren. In de nieuwe winkel komen uniek design en premium materialen samen. Het pand, met een winkeloppervlakte van 100m², is split-level. Je komt binnen op grachtenpandniveau, vervolgens heb je drie treden die je naar een lager gedeelte van de winkel brengen. Dit is het blauwe gedeelte van de store met aan weerszijde blauwe marmer elementen. Het achterste groene gedeelte loopt via de serre over in de groene stadstuin.

Uniek 3D ontwerp door kunstenaar Enzo Pérès-Labourdette
Het winkelontwerp van de Swatch flagshipstore is met geen ander te vergelijken. Zodra je de drempel overstapt, word je verwelkomd door twee adembenemende 3D keramische kunstwerken die de charme van de Amsterdamse grachtenpanden op een bijzondere manier tot leven brengen; vandaar ook de naam 'Stargazer's canal'. De Nederlandse kunstenaar Enzo Pérès-Labourdette heeft deze kunstwerken speciaal ontworpen voor de winkel, waardoor ze een onmiskenbare sfeer van originaliteit uitstralen.

Stargazer's canal
Stargazer's canal is een kunstwerk van 16 sculpturale grachtenpanden, geïnspireerd op de Amsterdamse grachten en de weerspiegeling van de sterrenhemel in het water. Enzo creëerde zo fantasierijke panden die naar de sterren lijken te reiken. Handgetekende motieven herinneren aan het altijd aanwezige water in Amsterdam. De gevels, waar planten langs omhoog groeien, zijn versierd met schilderijen die doen denken aan traditioneel Delfts blauw, maar met een moderne twist. De daken zijn omgevormd tot wolken die versierd zijn met een confetti van planeten en hemellichamen.

Stargazer's canal is een kunstwerk dat de geschiedenis van het Nederlandse keramiek op een jonge en leuke manier laat zien, gemaakt met innovatieve materialen en 3D-printing, samengebracht door de elegante en uitgebreide details waar Enzo's werk om bekend staat. Met de hand afgewerkt en voorzien van Enzo's kenmerkende stijl en humor.

Draai de tijd terug; rond versus vierkant
In 1982 stonden de grondleggers van Swatch voor een gedurfde keuze: kiezen we voor een rond of vierkant horloge? Deze ene keuze bepaalde het verloop van een fascinerende reis, waarbij de ronde vorm het pad baande voor een spannend succesverhaal dat al decennia duurt.

Maar WAT ALS er was gekozen voor een vierkante Swatch? Die vraag wordt nu beantwoord door de BIOCERAMIC WHAT IF? Collectie. Swatch grijpt terug naar het iconische vierkante prototype uit 1982 en creëert een verrassende collectie vol positieve provocatie en rebelse kracht.  De eigenzinnige collectie betekent een indrukwekkende doorbraak dankzij het innovatieve BIOCERAMIC-materiaal van Swatch. Door het combineren van keramisch poeder met materiaal van biologische oorsprong bezit Swatch BIOCERAMIC de buitengewone kracht en duurzaamheid die zijn vereist om de uitdagingen van dit unieke vierkante ontwerp aan te gaan. Ze kijkt onbevangen de onbekende wereld in, breekt los uit de rigide normen, omarmt een leven vol plezier en weigert om ergens spijt van te hebben.

BIOCERAMIC WHAT IF? Collectie
De vier stijlen onderscheiden zich van de Swatch-familie met robuuste vierkante randen en een 33x33mm horlogekast. De strakke wijzerplaat, kast en de zachte kleuren in mat-grijs, mat-groen, mat-beige en mat-zwart zijn geïnspireerd op de eerste Swatch modellen. Daarmee refereren de horloges aan het design van vier decennia geleden, maar tegelijkertijd kunnen ze er niet moderner uitzien.

De BIOCERAMIC-kast, kroon en de gesp ademen de innovatieve geest van Swatch. Het rand-tot-rand glas van biologische oorsprong biedt een frappant zijaanzicht op de wijzerplaat, de eerste keer voor Swatch. De wijzers zijn glow-in-the-dark en de horloges hebben een dag- en datumvenster op 3 uur. Het nieuw geïntegreerde bandje van biologische oorsprong – nog een primeur voor Swatch – illustreert de vakkundigheid van het ontwerp. Nu mogelijk dankzij BIOCERAMIC op een manier die voorheen ondenkbaar was. 

De BIOCERAMIC WHAT IF? Collectie is vanaf 1 augustus verkrijgbaar via www.swatch.com/nl en in de Swatch winkels. Advies-w.v.p. € 105.

Foto's Swatch Store: Jelle Draper

Terug