Home >
Nieuws >
Waarom stijgt de goudprijs in crisistijden?

Waarom stijgt de goudprijs in crisistijden?

May 3, 2022

In economisch onzekere tijden kunnen koersen op de financiële markten flink dalen. Goud blijkt daarentegen tijdens een crisis een gewild alternatief voor aandelen of obligaties; we zien vaak dat de waarde van dit edelmetaal dan juist stijgt. Goud wordt gezien als een veilige belegging in roerige tijden.

Goud is een universeel beleggingsproduct, het wordt overal geaccepteerd en behoudt zijn waarde, zelfs als beurzen crashen. Fysiek goud is daarnaast een tastbaar product, je kunt het aanraken, in tegenstelling tot aandelen en obligaties die alleen op papier bestaan. Bij een faillissement kun je fysiek goud niet verliezen.

Afhankelijk van beurs

Een belegging in goud wordt vaak gezien als een bescherming tegen risico’s, het lijkt een vluchthaven in onzekere tijden wanneer aandelenkoersen dalen. Goud gedraagt zich vaak tegengesteld aan aandelen en obligaties en dus kopen beleggers het in op momenten van economische onzekerheid. Als beleggers overstappen op investeren in goud, neemt de vraag toe en stijgt de goudprijs. Daar staat tegenover dat de prijs van goud in een florerende economie kan dalen. De goudprijs is dus sterk afhankelijk van het sentiment op de beurs.

Hoewel de prijs van goud op de korte en middellange termijn kan stijgen en dalen, heeft goud op lange termijn historisch gezien meer dan gelijke tred gehouden met de inflatie, zoals de grafiek van 2020-2022 laat zien. Dit maakt goud voor beleggers tot een goede langetermijninvestering.

Investeren in goud

In de eerste maanden na het begin van de coronacrisis nam de vraag naar goud toe. En ondanks dat de financiële markten zich kort daarna herstelden, bleven goudbaren, gouden munten en blokjes goud niet aan te slepen. Na twee jaar corona beheerst nu de oorlog in Oekraïne de wereld en hebben we te maken met ongekend hoge inflatiecijfers. Deze onzekere tijden maken dat mensen hun financiën veilig willen stellen en dat doen ze door te investeren in goud. Omdat er veel geïnvesteerd wordt in goud, is de vraag ernaar groter dan het aanbod en gaat de prijs stijgen.

Oorlog

Het is op dit moment (nog) niet zo dat de prijs van goud door de oorlog in Oekraïne explosief is gestegen. Rusland is echter een belangrijke exporteur van alle edelmetalen. Nu de export vanuit Rusland door de LBMA (London Bullion Market Association) is stopgezet, is nog niet duidelijk wat de impact van dit verminderde aanbod gaat zijn. Wel te zien is dat de prijzen van andere edelmetalen zijn gestegen, zoals palladium (waar Rusland de belangrijkste producent van was).

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Neem voor recente informatie contact op met een beleggingsadviseur in uw omgeving.

Terug