Home >
Nieuws >
Zeldzame 17e-eeuwse clusterring in video toegelicht

Zeldzame 17e-eeuwse clusterring in video toegelicht

April 12, 2021

Een gouden clusterring met diamanten en miniatuurportret uit de 17e eeuw, aangekocht op kunstbeurs TEFAF, wordt door het Antwerpse museum DIVA toegelicht in de nieuwe videoreeks TEFAF Stories.

De ring, die uit een Belgische privéverzameling komt, is dit voorjaar op TEFAF in Maastricht gekocht door de Koning Boudewijnstichting via het Fonds Christian Bauwens. Het betreft een bijzonder zeldzame ring uit de 17e eeuw met een gegraveerd mannenportret en een geëmailleerd figuurtje in de kas van de ring. De betekenis van de ring is nog niet helemaal duidelijk maar verwijst vermoedelijk naar een geheime liefdestuin.

TEFAF Stories

De organisatie van TEFAF koos DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver in Antwerpen, om de ring toe te lichten in de nieuwe videoreeks TEFAF Stories. Het museum geeft een kijkje achter de schermen en vertelt over het belang van verzamelen, het conserveren en presenteren van een nieuw collectiestuk. In deze videoreeks kwamen eerder al belangrijke spelers uit de kunst- en antiekwereld aan bod.

Wonderkamer

Later in het jaar wordt de ring toegevoegd aan de eerste themazaal Wonderkamer in museum DIVA. De clusterring is een belangrijke aanvulling op de juwelencollectie van het museum. Tot noch toe zijn er voor de 17e eeuw voornamelijk ronde clusterringen bekend, zoals ook op geschilderde portretten uit de Nederlanden weergegeven worden. Ringen met scharnierend deksel met daarin een miniatuurportret zijn bijzonder zeldzaam.

www.divaantwerp.be

Terug