Home >
Nieuws >
Zilvermusem Doesburg in Martinikerk Doesburg

Zilvermusem Doesburg in Martinikerk Doesburg

July 23, 2021

Sinds 5 juni 2021 is in de Martinikerk in Doesburg een uniek thematisch museum vol zilveren mosterdpotjes en aanverwante objecten geopend: Zilvermuseum Doesburg.

Conservator Martin de Kleijn heeft een zeer uitgebreide collectie uit meer dan twintig landen verzameld, uit de periode 1700 tot begin twintigste eeuw. Deze collectie hoort gewoon bij Doesburg, bij velen bekend als Mosterdstad. Nergens beter dan hier past een museum met honderden zilveren mosterdpotjes en aanverwante objecten. Het museum is gevestigd in de markante Martinikerk, middenin het historisch centrum van Doesburg. In het kerkgebouw – in een nieuw gebouwde, moderne ruimte – staan de objecten in speciaal daarvoor ontworpen vitrines uitgestald.

Wisselende exposities

In wisselende exposities komen verschillende kunststijlen die toegepast zijn bij de wereldwijd gemaakte mosterdpotjes en bijbehorende objecten aan bod. Over deze kunststijlen alsmede over andere materialen in combinatie met zilver verstrekt het museum uitgebreide informatie, bijvoorbeeld over hoe en waarom Boheems glas, Imari porselein en parelmoer werd toegepast bij zilveren mosterdpotjes.

Daarnaast zijn folders beschikbaar met informatie over de industriële geschiedenis van Doesburg en over kunst- en cultuurstromingen, beide in relatie tot o.a. mosterd, azijn en aardewerk. Het thema mosterd wordt zo in een regionaal en (inter)nationaal kader geplaatst. Een doorlopende digitale presentatie maakt deel uit van de exposities.

www.zilvermuseumdoesburg.nl

Terug